29 juni 2014

Impact Investing Nieuws 1 juli 2014

Deze keer: net toen ik dacht dat de komkommer- en vakantietijd was aangebroken barstte een storm los van interessant nieuws en rapporten. Te veel om allemaal door te spitten, maar ik noem ze zoveel mogelijk. Market: APG investeert in Green Bonds, maar ziet vooral ESG uitdagingen in Azië. Facts & Figures: (eindelijk) dook ik eens in het in RobecoSAM Jaarboek 2014 en een overzichtje van Green Bonds door Bloomberg. Lokaal: 925 over ASN Bank. Medium: de paus is pro II en Media: Follow the Money over 3dimensioneel kapitaal. Metrics: Een EU impactmeting standaard (op basis van EVPA model). Policy: Het VK presenteert een voortgangsverslag over Social Impact Investment en in de Vs presenteert de National Advisory Board. Chari's: Startfoundation en Fonds 1818 stappen in Microfinanciering Nederland Fonds en een profiel van Flowfund (Fred Matser) die sinds 2012 een impact investing koers vaart.

Quote van het blog: Paus Franciscus op een II Conferentie in Rome 16juni2014 “It is increasingly intolerable that financial markets are shaping the destiny of peoples rather than serving their needs...

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)


MARKET

APG stapt(e) in Green Bonds
Het feit dat APG in 2013 geen groene energie investeringen deed haalde de headlines (vanwege gebrek aan voorstellen en overheidsbeleid mbt subsidies). Maar vanuit impact investing is het interessant dat APG in Green Bonds stapte "Het groene karakter van de green bonds is voor APG belangrijk, maar net als bij de andere beleggingsproducten kijkt het ook hier in de eerste plaats hoe het verwachte rendement zich verhoudt tot de risico’s en de kosten", aldus APG. Het heeft in 2013 50miljoen Euro belegd in green bonds van de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Franse energiebedrijf EDF. (pag. 13)

Portfolio Facts&Figures?
In het Verslag staan geen cijfers, wel op APG/2013 APG rapporteert in het verslag over haar investeringen met hoge duurzaamheidswaarde. De allocatie is over aandelen (48%), vastgoed (31%), infrastructuur (11%) obligaties (6%) voor inflatie gecorrigeerde leningen (6%) private equity (3%) hedgefondsen (2%).

Engagement
In 2013 screende APG 4000 bedrijven op duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Gemiddeld elke dag gaat de pensioengigant het (fysieke) gesprek aan met een bedrijf om zich echt concreet te verbeteren. Over goed bestuur (172) social beleid (71)of milieu (67). In het Jaarverslag staan vrij uitgebreide voorbeelden van de onderwerpen van deze gesprekken met de desbetreffende bedrijven (pag. 15-22). Het blijft niet bij praten in 2013 zette APG het Japanse bedrijf kernenergiebedrijf Tepco op de exclusie lijst (net als Wallmart dat al 2 jaar is uitgesloten vanwege het personeelsbeleid). Er staan 15 bedrijven op de exclusielijst mn ondernemingen die clustermunitie produceren en waarin APG dus ook niet mag investeren (compliance).

Over milieu beleid sprak het met Alstom, Alstria, ArcelorMittal, BG, BMW, BP, BT, Clariant, Colgate Palmolive, Corio, Deutsche Telekom, DRAX, E.ON, EDP, Exxon, Felda Global Ventures, France Telecom / Orange, GasNatural, GDF/Suez, Host Hotels, IOI Corp., Johnson Controls Inc, KLK Kepong, KPN, Land Securities, Mondelez International, PGNiG, Philips, PKN Orlen, Portugal Telecom, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser, Renault, REPSOL, Schneider Electric, Severstal, Shell, Sime Darby, Total, Unibail-Rodamco, VastNed, Veolia, Volkswagen, Wereldhave en Wilmar International. Hieronder meerdere ondernemingen die als duurzame toppers zijn opgenomen in het RobecoSAM Jaarboek.
Over sociaal beleid sprak het met Ahold, Alcatel Lucent, Anglo American, Anglogold Ashanti, Apple, AvalonBay Communities, BP, BT, Bunge, Carrefour, Casino, CEZ, Danone, Deutsche Post DHL, Gazprom OAO, Gold Fields, Heineken, Hospira, KLK Kepong, Larson& Tubro, Mahindra&Mahindra, Marks&Spencer, MTN Telecom, Nestle, NetApp, Onex Corporation, Philips, POSCO, Samsung Electronics, Tata Power, Telenor, TEPCO, Transocean, Unilever, Vedanta, Westfield, Woolworths. Noot van de Blogger: Hieronder meerdere ondernemingen die als duurzame toppers zijn opgenomen in het RobecoSAM Jaarboek en in schril contrast met RobecoSAM dat in haar jaarboek Azië prijst voor de ESG vooruitgang en goede resultaten is APG kritischer. Yk Park, hun duurzaamheidsspecialist in Hongkong: ''Bedrijven in Azië zijn niet transparant en ze snappen de ESG (Energy, Social en Governance) gewoon niet.'' (nu.nl)
Bron: NU.nl nav het Jaarverslag APG 2013 APG/2013 verslag verantwoord beleggen (pdf, 28 pag.) Website APG/apg-als-asset-manager/vvb2013


ASN bank nader bekeken
925 Nine to Five de informatieve, spraakmakende, (hun karakterisering) website van Jort Kelder et al voor werkende mannen* kraakte eind juni de ASN bank onder de titel ASN Bank-is-echt-niet-groener-of-beter-dan-andere-banken. Het artikel van Arno Wellens, ook ex-Qoute journalist, oogt doorwrocht en prikt wat marketing boodschappen van de bank door. Ik neem het op omdat er zelden kritische artikelen verschijnen over Triodos en ASN Bank. Een beetje tegengas richting het Eerlijke Bankwijzer PR&PA offensief wel fair. Ik wordt hierdoor bevestigd in mijn indruk dat ASN bank deep down eerst een politiek geïnspireerde non-profit organisatie is dan pas bank, ondanks prachtige prestaties zoals groene en gouden stieren en mooie impactvolle producten met mooi rendement. Ik heb het ASN Bank Duurzaam Mix fonds gekocht nadat de hoge fees zijn afgeschaft. 

Argumenten uit het artikel
De ASN Bank mag geen valutarisico op obligaties lopen, daarmee is de keuze beperkt tot Eurolanden. Landen met de doodstraf die ASN Bank nadrukkelijk uitsluit, zijn dus helemaal geen optie. De ASN Bank leent goedkoop bij de ECB en leent vervolgens weer door. Het verschil, de winst gaat niet naar het milieu of de spaarder, maar verdwijnt linea recta in zakken van de enige aandeelhouder SNS Reaal. De winstgevendheid (winst als percentage van het eigen vermogen) van ASN Bank is bijzonder hoog: zelfs JP Morgan Chase haalt de score van 16,7% van ASN niet (noch ene van de andere Nederlandse banken in het overzicht. ASN leent het geld door aan SNS dat er o.a. (70%) hypotheken mee verschaft. ASN is een 'groen' ogend loket van SNS: het spaargeld dat bij ASN binnenkomt wordt linea recta naar SNS doorgesluisd voor huizenfinanciering Vraag van de Blogger: zonder duurzame of impact voordelen of -waarden?
Noot van de Blogger: Over Triodos Bank vond ik (nog) geen artikel op 925 maar wellicht interessant als @Arnowellens daar eens induikt?
*Werkende vrouwen worden zo beschreven en verslagen: 925Deze-zakendames-hadden-een-aangenaam-weekeinde

Nabrander een artikel op 925 over Freedom Capital Investment Management Volgens henzelf: ‘The first investment manager dedicated to patriotic responsible investing.’ Dat betekent dat effecten van wapenfabrikanten nu wel gekocht mogen worden. Veel fondsen waren daarmee gestopt omdat dit na de schietpartijen op scholen niet meer oké was, onder het motto 'it's time for more gun sense in America'. Maar als het gaat om bedrijven die zich bezighouden veiligheid (oh, veiligheid!) dan is Freedom Capital uw morele kompas. De focus ligt concreet op bedrijven die geld verdienen met: ‘Energy independence, cyber security, American military security, Second Amendment rights and agricultural independence’. Een stukje impact investing naar de mensen toe. Bron: 925/impact-investing-hypocriet-fonds-redt-op-Amerikaanse-vrijheid


FACTS & FIGURES

Robeco SAM Public Equity analyse
Deze keer dook ik -eindelijk- in het Robeco SAM The Sustainability Yearbook 2014 dat weer het duurzaamheidsbeleid, het ESG beleid van 4,100 bedrijven onderzocht. Ofwel 100 bedrijven in 41 landen, waarvan bijna de helft in Europa en ongeveer 15% Emerging Markets (EM). 460 bedrijven, 11%, is opgenomen in het Jaarboek. Deelname van bedrijven uit EM steeg met 31%. Mn Azië groeide hard van > 50% in 2011 naar 70% in 2013 èn met vrijwel gemiddelde duurzaamheidsscores. En 7 van de 70 gouden medailles zijn voor EM bedrijven en 6 sector (industry) leaders zijn EM bedrijven. Meer in fig 2, op pag. 21 (270 bedrijven)

Van 'leuk' naar vereist
Het is de afgelopen 12 jaar hard gegaan met de integratie van ESG *Environment, Social & Governance beleid in bedrijven. Van een aantrekkelijk C&PR profileringsdingetje is het vrijwel verplicht geworden voor grote spelers, multinationale ondernemingen. Interessant is dat Michael Baldinger, Chief Executive Officer RobecoSAM in de introductie op de discrepantie wijst tussen het duurzame beleid van deze ondernemingen en het investeringsbeleid van hun 'eigen', onafhankelijke bedrijfspensioenfondsen. Hij roept ze op te lobby-en voor duurzame investeringsstrategieën. 

Ranglijst en overzicht financiële bedrijfsrisico's
Robeco stelt een industrie/sector ranglijst samen op basis van het ESG beleid, maar brengt ook de belangrijkste (financiële) bedrijfsrisico's in kaart. Hierbij heeft het een eigen lijstje lange termijn megaforces (zie hieronder), maar kijkt ook naar wat de bedrijven zelf het belangrijkst vinden en waarom. Noot van de Blogger: een relevant overzicht voor beleggers die in hun impact strategie ESG risico's vermijden en kiezen voor categorie 2 'dit beleggingsproduct heeft Environment, Social & Governance risico's geïntegreerd' Zie IINieuws 1 en 15juni 2014. Het ROBECO SAM Yearbook is de basis voor de Dow Jones Sustainability Index. 

Impact landen in Europa
In Europa scoren Frankrijk en Denemarken (DKR) het best met 99 gevolgd door het VK met 91 (UK£), alledrie door wettelijke verplichtingen voor grote of beursgenoteerde ondernemingen. De Eurozone scoort gemiddeld 74, met als negatieve uitzondering Griekenland met slechts 41. Spanje en Italië scoren beter dan gemiddeld, Portugal er iets onder. Oost Europa scoort ook niet slecht, maar Zwitserland scoort met 67 punten onder het gemiddelde.

Azië vertoont een gemengd beeld met Japan en Malaisië met 98 en Indonesia met 95 zeer hoog, Australië scoort met 82 hoog maar Nieuw Zeeland juist heel laag met 47. De Asian Tigers scoren van hoog tot laag: Singapore: 80, China (incl. Hong Kong): 75, India: 73, Taiwan: 56 en Zuid Korea: 49. Kazachstan heeft met 25 nog een duurzame wereld te winnen. NB op vrijdag 19juni promoveerde Drs. J. Park op Responsible Investing in the Asia-Pacific Region aan de Erasmus Universiteit bij prof Hafkamp (public administration). De thesis stond na 10 dagen (2 weekenden) nog niet online, check op: Repub.eur Zie ook APG belegt in Green bonds (lokale markt).

De Amerika's scoren -op basis van 6 landen- net iets hoger dan Europa met 75,5 met als hoogste de VS: 86 en niet Canada: 83. Latijns Amerika heeft met Mexico: 56 een laag scorend land en verder mooie scores met Brazilië: 78, Chili: 73 en Colombia: 77.

Afrika doet met 3 landen mee met 2 (zeer) hoge scores: Nigeria: 82 en Zuid Afrika: 92 en Angola: 50.

Internationaal springt Israël er negatief uit met de laagste score van 19, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten met 22. Op pag. 45 staat een wereldkaart met het aantal duurzaamste bedrijven per land en de sectorleiders (goud). De meeste in de VS, gevolgd door het VK en Japan/Zuid Korea.

Duurzame trend
Per land, maar vaak buiten de Eurozone bekeken, is het interessant dat een aantal beurzen ook duurzaamheidsinitiatieven ondernemen. ESG onderzoeker EIRIS (UK) bekeek e.e.a en publiceerde hierover:Sustainability Initiatives: Insights from Stock Exchanges into Motivations and Challenges (nov 2013 pdf, 20 pag.) Bron: EIRIS/publications (Emerging Themes) Zo nam de Turkse beurs EIRIS in de arm, terwijl Turkije nog niet is opgenomen in het Robeco SAM jaarboek. Recent trad Londond SE toe tot het UN initiatief: IPE/london-stock-exchange-joins-un-sustainable-stock-exchanges-initiative

Financiële bedrijfsrisico's
Robeco heeft een Top 10 belangrijkste sustainability megaforces samengesteld en bekijkt per bedrijfstak en bedrijf welke megaforces financiële bedrijfsrisico's vormen. De tien megaforces zijn: Ontbossing; klimaatverandering; energie & brandstoffen; verstedelijking; bevolkingsgroei; welvaart; voedsel veiligheid; verval van ecosystemen; schaarste van essentiële grondstoffen, water schaarste.

Basisbehoeften en toeleveranciers
Van de 59 sectoren of industrieën kan slechts een handjevol als basisbehoeften sector met directe impact voor mensen worden aangemerkt, maar de grens met impact katalysatoren is al vager. ROBECO schetst per sector de ESG risico's en kansen (driving forces) en daaruit blijkt dat de impact van zelfs maar een kleine ESG wijziging in een niet-basisbehoeften sector, heel groot kan zijn bijvoorbeeld bij emmissies, of water of enrgiegebruik. Om het overzichtelijk te houden beperk ik me hier tot een korte opsomming van basis-behoeften impact sectoren en hun directe toeleveranciers. Banken (210) en Financiële dienstverleners (140), Biotechnologie (31) en Farmaceuten (71), Health care equipment (43) en dienstverleners (49), Life science (14), Huizen Bouwen (19) en bouwmaterialen (45), Voeding (102), Water, Utiliteit & infrastructuur (39) en de textielindustrie (41 maar dat is inclusief luxe goederen). IT wordt vertegenwoordigd door 3 a 4 sectoren inclu communicatie. Per sector staat een korte beschrijving en worden de bedreigingen en kansen genoemd. (overzicht op pag. 47), de duurzaamste bedrijven en de toppers: goud, zilver en brons.
Bron: RobecoSAMSustainabilityYearbook2014 (pfd, 122 pag.) Webpage: RobecoSAM/the-sustainability-yearbook Jaarboek microsite met beknopt overzicht van de opgenomen ondernemingen Yearbook.RobecoSAM
Op basis van de RobecoSAM lijst wordt de Dow Jones Sustainability Index samengesteld en is een etf verkrijgbaar.


Bloomberg over Green Bonds
Bloomberg New Energy Finance heeft een rapportje gemaakt over (mn energy) Green Bonds, zowel corporates als project- supranationale- en overheidsobligaties. Omdat ik als vanaf het voorjaar over Green Bonds ontwikkelingen blog, staat er weinig nieuws in en bovendien staat het vol herhalingen. Desalniettemin is het een mooi overzichtje van recente Green Bonds, de issuers, underwriters, investeerders etc. wat US focused uiteraard maar ook oog voor Europese initiatieven.

MEDIUM

De Paus is pro II
theGIIN.org plaats een artikel door uit catholicculture over een 3daagse conferentie in Rome over impact investing. De conferentie werd gesponsored door de Puselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede, Katholieke Hulporganisaties en de Business School van de Universiteit van Notre Dame.
De insteek is dat impact investing meetbare sociale en milieuwinst naast rendement. Door het aantrekken van particulier geld naast filantropie en overheidbestedingen voor market-based solutions kan II wereldwijde uitdagingen helpen oplossen.
=
De Paus sprak ook op de conferentie The logic underlying these innovative forms of intervention is one which acknowledges the ultimate connection between profit and solidarity, the virtuous circle existing between profit and gift. It is important that ethics once again play its due part in the world of finance and that markets serve the interests of peoples and the common good of humanity,” he continued. “It is increasingly intolerable that financial markets are shaping the destiny of peoples rather than serving their needs, or that the few derive immense wealth from financial speculation while the many are deeply burdened by the consequences.” Tip theGIIN, Bron: Catholicculture


MEDIA

Geld voor vooruitgang
Een bijtertje met de focus op de financiële wereld, Follow the Money, heeft een profiel van Hendrik Jordaan uit Zuid Afrika en CEO van One Thousand & One Voices. Hij lobbyt bij HNW* families om hun vermogen, intellectueel en relationeel kapitaal ofwel Driedimensionaal Kapitaal™ te investeren in verbetering van de wereld. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen. *High Net Worth.
En niet alleen door welvaart: Jordaan Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de rijkdom van de wereld in handen is van ongeveer 5000 families. … De families hebben grote inspraak in politieke kwesties: zij hebben de mogelijkheid om de aandacht te verschuiven naar onderwerpen als vrijheid en de voordelen die een zelfstandige onderneming kan opleveren.

Jordaan lanceerde zijn One Thousand & One Voices in mei 2013 op het World Economic Forum in Afrika. Sindsdien benadert hij de media en reist langs conferenties om zijn visie te delen, zoals de TBLI USA 2014 Conference. Het overgrote merendeel van de nu participerende families is Amerikaans maar Jordaan wil een wereldwijde beweging vormen. Het private equity team van One Thousand & One Voices focust -nu- op middelgrote bedrijven in Sub-Sahara Afrika en een winst tussen de 2 en 15 miljoen dollar. Noot van de Blogger: Echte Monitor Institute impact investing voor groeikapitaal. Het heeft 300 miljoen US$ opgehaald om te investeren in Sub-Sahara Afrika. Bron: FollowfheMoney/Investeren-heeft-meer-impact-dan-schenken


METRICS (& POLICY)

Europese impact standaard
De EU (GECES sub-group on Social Impact Measurement) heeft een standaard voor impact meting vastgesteld. De Standaard zal gebruikt worden voor het EU Programma voor Werkgelegenheid en Sociale Innovatie en het European Social Entrepreneur Fund. Fondsmanagers kunnen er mee bepalen of sociale ondernemingen voldoen aan de eisen voor giften, investeringen en garanties. Ook is het mogelijk dat Sociale ondernemingen in Europe gevraagd zullen worden de Standaard te gebruiken bij aanvragen voor financiering.
De EVPA European Venture Philanthropy Association was betrokken bij d etot standkoning van d estandaard en is enthousiast. Lisa Hehenberger, EVPA research and policy director, “The Standard is not a ‘one-size-fits-all’ approach, but rather recommends practical, logical, common-sense steps to measure impact.” De standaard leunt dan ook op het EVPA 5 stappen model: 
1.    Setting Objectives
2.    Analysing Stakeholders
3.    Measuring Results
4.    Measuring & Valuing Impact
5.    Monitoring & Reporting

Powerpoint presentatie van de stand van zaken: EC.Europa.EU/Social Impact/GECES Meer over het EVPA model op The European Venture Philanthropy Association’s Practical Guide to measuring and managing impact (pdf free download na registratie)


POLICY & POLITICS

UK Social Impact investment market update
De Britse overheid presenteerde een update van de Social Impact Investing markt met een 28 pagina's tellend rapport met de plannen voor het huidige en komende jaar als geoogst moet worden na jaren market building*. Het kijkt dus ook iets verder terug: in 2013 agendeerde het Social impact Investing bij de G8 (IINieuws-15juni13) en 13 SIB's. Dit jaar lanceerde het belastingvoordeel (zie IINieuws ) startte een NEET fonds met 30miljoen UK£ (IINieuws-15mei14) en investeert BigSocietyCapital 150miljoen UK£ in 57 ondernemingen en gaat voor 17 SIB's. Mooi feit: Sociale ondernemingen die financiering via het business support programme ophaalden ver38voudigden elke UK£ subsidie. In april werd een rapport gepresenteerd over bestaande wetgeving en het effect op non profits.
Volgend jaar wil het investeren eenvoudiger maken, werken aan de capaciteit van sociale ondernemingen, sociale impact markten open stellen en gemeenschappen helpen bij lokaal investeren. (Figuur, pag.5)
De strategie heel kort: increasing supply, improving the environment & increasing demand (social enterprise/non profit investment readiness).  Interessant zijn de Trends bij investors, connectors (retail charity bonds, new social impact investment products & funds) en social enterprises (pag. 16-21)
Tip clearlyso (e-nieuwsbrief) Link: Clearlyso (pdf).




In de VS: een Federale voorzet
De US National Advisory Board (NAB) is een samenwerkings- en ideeën uitwisselingsverband opgezet nav de Social Impact Investment Task Force van de G8 (juni2013). In hun rapport 'Private Capital, Public Good: How Smart Federal Policy can Galvanize Impact Investing and Why It's Urgent' een framework voor federaal beleid voor impact investing. Uit de inleiding, de 3 strategieën: Remove regulatory barriers to unlock additional private impact investment; Increase the effectiveness of government programs; en Provide incentives for new private impact investment. Ondersteunend beleid is gericht op het aanmoedigen en ondersteunen van Impact-gerichte organisaties en Impact Investment kansen; en het uniformeren van Meetmethoden en de toegang tot data verbeteren. Link Het rapport (64 pag. pdf) of Meer over de NAB: thegiin


CHARITIES & FOUNDATIONS

Microfinanciering Nederland Fonds
De Start Foundation, Fonds1818 en -geen chari- Dura Participatie BV* stappen in het nieuwe Microfinanciering Nederland Fonds met 1,25 miljoen Euro. Het fonds is opgezet voor kredietverlening aan kleine bedrijven in Nederland. Het fonds wil financieel en sociaal rendement halen met Qredits Obligaties. Qredit is 'de enige landelijke microfinanciering organisatie in Nederland' en wordt gesteund door meerdere (groot)banken en institutionele investeerders zoals verzekeraars (Qredits/partners). Qredit zoekt meer participanten en denkt aan foundations en particulieren en dan vooral aan (oud) ondernemers. Het nieuwe fonds wordt zelf ook gemanaged door Qredit dat Microkredieten tot (1)50.000 euro aan ondernemers verstrekt. Het betreft startende en bestaande ondernemers met een levensvatbaar ondernemingsplan die geen financiering kunnen krijgen via het reguliere circuit. Qredits wil dit jaar nog 5miljoen Euro ophalen bij De minimale inleg is 100.000 euro. Bronnen: Accountancynieuws en over het Microfinanciering Fonds in het Informatie Memorandum: Qredits/investeren

Meer: Profielen van Startfoundation (werk) en Fonds 1818 (welzijn en welvaart in Den Haag en omstreken) op de PAGINA's Charity cases. *Dura Participatie BV verstrekt -Blogger: vooral?- risicodragend vermogen aan aandelenfondsen en beursgenoteerde ondernemingen met een duidelijk groeiplan en een degelijk, daadkrachtig management. Met dit management gaat Dura Participatie BV een op waardecreatie gerichte langetermijn-relatie aan. Participaties hebben een gemiddelde looptijd van acht tot tien jaar. Kenmerkend voor Dura Participatie BV is dat zij haar risico’s spreidt door te investeren op verschillende manieren en in specifieke branches. Bron: historie
Noot van de Blogger: Ik vond online niets over Dura Participaties slechts een kort profiel bij een investeerder. Dat is kennelijk wat verouderd.


CHARI PROFIEL

Flowfund
Flowfund is een vermogensfonds van filantroop en voormalig ondernemer Fred Matser* Die zijn vermogen verdiende met vastgoed. *Matser is een filantroop, zelf noemt hij het humanitarian, met zijn eigen, persoonlijke website, dat zien we in Nederland niet vaak. Zijn motto is “The chaos in the world (ENvironment) is a reflection of the disorder in our minds and hearts (INvironment)” en zijn missie is 'inspiring the invironment and the environment'. Hij is te boeken als spreker en schreef een boek: Rediscover Your Heart: 7 Keys for Personal and Planetary Transformation. Link Fredmatser/the-book Meer op Fred Matser

Actueel
Aanleiding voor dit profiel is een lening van 2,5 miljoen Euro door Flowfund/Fred Matser aan impact investee Fastned dat snelladers voor electrische auto's bouwt: Fastned.nl/Investeren-in-Fastned. In het persbericht zegt Matser over Fastned “Flowfund wil een rol spelen in het aanjagen van duurzame initiatieven met een veelbelovende business case. Fastned is zo’n bedrijf en wij helpen ze graag om te versnellen nog voordat de beursgang een feit is.” PB Fastned: Fastned/getpdf (pdf). Fastned nodigt op haar website investeerders uit voor een 2 tranche (de 1e bracht 4miljoen Euro op, tweede tranche opent in september) als de prospectus klaar is. Fastned wil snel naar de MKB-beurs NPEX: beursgang-voor-laadstationbouwer-fastned maar wacht nog op goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bron: Duurzaambedrijfsleven

Nabrander: Fastned is vanaf 16juli op de NPEX beurs verkrijgbaar: NPEX/Fastned
Track record
Matser ondersteunt ruim 30 jaar goede doelen en in die tijd bijna 20 fondsen. Via (zijn) stichtingen worden sociale en duurzame projecten in landen als India, Tanzania, Oekraïne, België en Nederland gesteund, de StartFund Foundation en zijn Fred Foundation (Empowering individuals and groups) zijn de hoofdactiviteiten. Matser is nu (ook) bestuurslid bij het Global Security Institute, Malaria No More USA, The Chopra Foundation. En Matser is adviseur bij Heart of America Foundation, Foundation for Natural Leadership, voor Mikhail Gorbachev als Founder of Green Cross International,Malaria No More NL (oprichter), Stichting Gastenverblijf - VU Medical Centre en de Stichting Centrum voor Attitudinal Healing.

Flowfund
Op de websites van de diverse foundations van Matser staat geen financiele data, maar door de ANBI keurmerken voor de diverse Foundations, wordt/is dat sinds 1jan2014 (over 2013) wel verplicht. Ze hebben geen eigen vermogen denk ik (zie hieronder). Hun -waarschijnlijke hoofd- financier, het Flowfund, is transparant en lid van de verenigingvanfondsen. Het resultaat van de beleggingen in 2012 was ruim 2 miljoen euro, inclusief koersresultaten. Flowfund.nl/Financieel (2012). Noot van de Blogger laat ik het vermogen dan ruwweg schatten op 40miljoen Euro.

Benificianten
De Stichting Flowfund steunt jaarlijks enkele stichtingen, in het bijzonder de Stichting Fred Foundation en de Stichting Startfund. ... In 2012 kregen de Stichting Fred Foundation en Stichting Startfund 300.000, resp. 200.000 euro. ... Incidenteel, feitelijk bij uitzondering, gaan giften naar andere, wisselende, goede doelen, bijvoorbeeld bij een humanitaire crisis. De overige donaties bedroegen in totaal 120.000 euro, aan diverse stichtingen in binnen- en buitenland. Een van de buitenlandse stichtingen die financiële steun ontving was de Philippine Spiritual Help Foundation (20.000 euro). Flowfund/Activiteiten

Opvallend: Het fonds heeft geen ambitie om voor eeuwig voort te bestaan en heeft dan ook geen wens tot behoud van koopkracht van het kapitaal op lange termijn. Wel beoogt het fonds haar middelen goed en zorgvuldig aan te wenden, in de loop van enkele decennia.

Noot van de Blogger op basis van 2 miljoen resultaat (inclusief koerswinst die niet per se gerealiseerd is) en 625.000 Euro uitgaven zit er een behoorlijke reserve in de pot, want de bestuursleden werden onbezoldigd en de stichting Flowfund heeft geen medewerkers of directie. Ik gok op reis- en verblijfskosten en beheerskosten en op de site staat 23.000 euro aan diverse uitgaven. Let wel dit betreft 2012 het jaar waarin het Flowfund startte met de transformatie naar een impact investing portfolio (zie hieronder). Dan kunnen reserves worden aangehouden voor bijvoorbeeld giften aan start ups waarin later geinvesteerd kan worden.

Impact Investing
Daarnaast is het Flowfund impact investeerder via externe vermogensbeheerders met als mandaat Socially Responsible Investments en verantwoord opereren met 'risicomijdende' en 'risicodragende' beleggingen. De inhoud van de portfolio wordt niet geschetst. Sinds 2012 wordt gewerkt aan een impact portfolio door beleggingen te gaan kiezen die op zichzelf reeds werken in de richting van de doelstelling van het fonds. ... De meest bekende voorbeelden zijn op het terrein van het verbeteren van de harmonie (a) in en tussen mensen (bijvoorbeeld in de zorg) en (b) tussen mensen en hun omgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot schone/alternatieve energie) - gebieden die direct in de doelstelling van het fonds staan. Het bestuur heeft zich ten doel gesteld om in ongeveer 3 jaar (2013 t/m 2015) circa 50% van de portefeuille op die wijze in te richten. Noot van de Blogger: 50% van 40miljoen geschat vermogen voor impact investing: da's mooi.
Bronnen: Flowfund.nl/Financieel (2012) en Flowfund/Activiteiten (meer beleidsplan)

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com 

13 juni 2014

Impact Investing Nieuws 15 juni 2014

Deze keer: een public equity impact investing special met Sonen Capital en de KL Felicitas Foundation die een public equity portfolio en impact meting methode ontwikkelden in 2013 en toepasten in hun gezamelijke portfolio jaarverslag (in 2014). Hun portfolio model is opgenomen in de literatuur voor het World Economic Forum 2014. Met als case de KL Felicitas Foundation: een impact investing pionier en katalysator. Als uitsmijter Facts & Figures: Verantwoord beleggen US ver-5-voudigd (USSIF 2007-2012)  

Naar aaanleiding van het vorige blog over een impact indicatie van beleggingsproducten en geïnspireerd door Sonen Capital en de KL Felicitas Foundation: een impact bijsluiter.
NB ik kreeg op eerdere versies als commentaar dat men aaneemt dat de hoge impact niveaus lagere rendementen betekenen. Daarom heb ik nadrukkelijker toegevoegd dat impact investing hecht aan financieel rendement, bij alle impact niveau's met uitzondering van niveau 6 waar men impact het belangrijkst vindt. 
Want, om Jed Emerson te parafraseren, rendement is risico gerelateerd, niet impact gerelateerd. Of in het Engels 'return ambitions are aligned with your risk appetite, not your impact appetite'. Van de 125 grootste impact investeerders is de helft in staat om impact en rendement in evenwicht te brengen. Sommige investeerders vinden impact het belangrijkst (impact first of catalytic impact investing in 'stars' of sectoren of regio's) en sommigen vinden rendement het belangrijkst (finance first).. GIIN JP Morgan Perspectives on Progress 2014
   

Landscape Impact Indicator for Investment Products© Impact Bijsluiter

Model impact bijsluiter
0 = dit beleggingsproduct streeft slechts naar financieel rendement.
1 = dit beleggingsproduct hecht aan financieel rendement en sluit schadelijke producten en sectoren uit.
2 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en heeft Environment, Social & Governance risico's geïntegreerd.
3 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en heeft Environment, Social & Governance kansen en beleid geïntegreerd.
4 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en streeft naar oplossingen voor wereldwijde bedreigingen.
5 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en streeft naar oplossingen voor basisbehoeften.
6 = dit beleggingsproduct hecht veel aan impact en kan hiervoor financieel rendement inleveren.
(Eigenlijk zou er ook nog -1 moeten zijn = dit beleggingsproduct investeert in verboden wapens en obligaties van totalitaire, ondemocratische regimes).
 

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)

For my English speaking readers: an impact indicator for investment products inspired by Sonen Capital and the KL Felicitas Foundation, more in  IINews 15june14. Because people sometimes assume that high impact levels imply low returns I have added 'I care about financial returns' in all the impact levels (apart from level 6, the only level where it is not balanced, because impact is. I quote, because I agree with Jed Emerson, 'return ambitions are aligned with your risk appetite, not your impact appetite'. Half of the largest impact investors surveyed by theGIIN and JP Morgan state they manàge to balance impact and return. Some value impact over return (impact first or catalytic impact investyors investing in 'stars', sectors or regions) and some value return over impact (finance first). GIIN JP Morgan Perspectives on Progress 2014.

0 = I just care about financial returns
1 = I care about financial returns and do not invest in harmful industries and products
2 = I care about financial returns and Environment, Social & Governance risks
3 = I care about
financial returns and Environment, Social & Governance returns
4 = I care about
financial returns and global threats and solutions
5 = I care about
financial returns and peoples basic needs
6 = I want to invest in impact & am willing to give up return
(Formally there could be -1 = I'll invest in anything: even illegal weapon builders, totalitarian regimes etc)

Questions and remarks: impactinvestmentnews @ yahoo.com


















Public Equity portfolio impact meting
Sonen Capital stuurde mij 2013 Annual Impact Report, Impact Investing in Public Markets: Methodology, Analysis and Thought Leadership. (pdf, 60 pag.) Sonen is een impact investment firma uit San Francisco, opgericht in 2011, voor investeerders die financieel-, sociaal- en milieu rendement nastreven met public equity fixed income investeringen. In 2013 ontwikkelde het met steun van impact investment pionier KL Felicitas Foundation (KLFF) een portfolio impact meting methode: Evolution of an Impact Portfolio: From Implementation to Results (pdf, 70 pag.). Het resultaat naar eigen zeggen: The net effect of our overall framework is the ability to deliver multiple, different and mutually reinforcing impact themes and sustainability approaches, all of which can be qualified, monitored and reported at the strategy level.

Het heeft een soort Jakobsladder model voor impact investment ontwikkeld beginnend bij exclusie; uitsluiting van irresponsible investments, onderzoekt dan ESG risk georiënteerde beleggingen, ESG opportunity investments en ESG impact (pag. 17) of iets anders geformuleerd het selecteert van sustainable naar thematic naar impact first (filantropie, maar dan hopelijk wel met opschalingsambities). (Pag. 16.) Noot van de Blogger: In haar meet model rapport (hieronder) is de verdeling van de portfolio over Impact First 11%; Thematisch 21%; Sustainable 45%; Responsible 8%; Non impact 14%. (Figure 19, pag. 52)

Het heeft bijna dezelfde Key Performance Indicators die de Nederlandse pensioenvermogensbeheerder PGGM hanteert in haar social fact sheet als aanvulling op haar financial factsheets. PGGM: Werkgelegenheid, Lokale ontwikkeling, Capaciteitsopbouw, Empowerment, Gezondheid en veiligheid, Grondstofgebruik, Ecosystemen, Afval en uitstoot. (Meer in IINieuws1juni14). Sonen heeft iets minder impact thema's: Climate Change, Community Development, Energy Efficiency, Poverty Alleviation, Renewable Energy, Resource Efficiency (pag. 6) Blogger: Iets beperkter maar waarschijnlijk meer afgestemd op het aanbod op public equity markten. Het model wordt gebruikt bij fonds manager selectie i.e. hun specialisatie, maar impact wordt in voorbeelden van Amerikaanse bedrijven gepresenteerd. Blogger: Op basis van de IRS aangifte 2012 ga ik er van uit dat dit investeringsfondsen en hun beleggingsproducten betreft. 
 
Met deze methode kan het kwantitatief laten zien hoe veel minder wordt vervuild of (op)gebruikt door de ondernemingen in haar portfolio in vergelijking met bijvoorbeeld de MSCI ACWI Index (2434 large & mid cap ondernemingen in 23 Developed Markets en 21 Emerging Markets) of de Russel 3000 index (van de 3000 grootste VS bedrijven). Sonen presenteert mooie cijfers: 4x minder CO² uitstoot, 15x minder toxic, giftige vervuilende emissies en x26 minder water gebruik. (ExSum, pag.6). Noot van de Blogger: Kortom niet zozeer 'do good' impact maar 'less harm' impact.

Sonen Capital is ook geëngageerd aandeelhouder, actief in impact en duurzaamheid dialogen met ondernemingen en in sectoren: het verwacht 416 voorstellen te doen/ondersteunen in 2014. In Sonen Capital's visie draagt engagement veel bij aan transparantie en dat leidt weer tot meer impact data. Noot van de Blogger: Ik weet niet hoe uitzonderlijk dit is, ik heb wel eens gelezen dat engagement in de VS weinig populair is onder het motto: proberen de kalkoen te overtuigen dat juist zij zo veel kan bijdragen aan Thanksgiving. (Yeah right).

Sonen laat zien hoe haar public equity en fixed income portfolio's verdeeld zijn qua sustainability & thematic is over Global Markets en de VS, waarbij het sustainable belegde gedeelte groter is dan thematic en de wereldwijde markt hoger veel scoort op duurzaamheid dan de VS alleen* (aangevuld met 32% Responsible companies). Bij public equity scoren energy & water hoog met > 60%, bij fixed income: community development, een typisch Amerikaans productaanbod met 42% (en daarin vooral betaalbare huisvesting, zie pag. 38) en weer energy 35% (pag. 10). *Canada, West-Europa incl. Scandinavië zijn hier waarschijnlijk een factor van belang.

(Nieuwe) thema's
Voor Sonen Capital streven duurzame investeerders naar do no harm: beperking van grondstoffen gebruik en vervuiling en thematische investeerders naar do good: investeren in milieu en/of sociale thema's, zoals energie, waste management of community development. Op pag. 34 staan de 5 VN thema's voor duurzame ontwikkeling uit 2012: en Sonen Capital onderzocht hoe deze aansluiten bij haar thematische benadering. Werkgelegenheid, Schone energie, Duurzame steden (verstedelijking), Voedselveiligheid en Duurzame landbouw, Afval management, Ramp(en) weerbaarheid en tot slot: Oceanen.

Nu het 1e impact rapport een feit is kan Sonen Capital gaan bouwen aan een track record van haar financiële resultaten afgezet tegen impact. Impact zal geïntensiveerd worden door samen te werken met gespecialiseerde managers en gezamenlijk data te verzamelen en rapporteren. (Looking ahead pag. 53). De appendices bevatten onder andere toelichtingen op impact thema's


DE MEET METHODE: a first-of-its-kind report

De ontwikkeling van een public equity impact investing portfolio
In de eerste publicatie over impact investing die ik las uit de tijd dat de term werd uitgevonden (2009) maar het in de VS nog ging over mission related investments, werd verwezen naar de KL Felicitas Foundation (KLFF) van Charly en Lisa Kleissner. Het is niet toevallig dat een van de schrijvers van Solutions for impact investors: From strategy to implementation¹ Raul Pomares was, toen nog Rockefeller Philanthropy Advisors en nu directeur van Sonen Capital dat het vermogen van de KL Felicitas Foundation beheert en investeert.

Al sinds 2004 is de FLFF op zoek naar de meest optimale manier to build an investment portfolio that would align with their values and the Foundation’s purpose*, while also ensuring KLF’s ability to meet its financial obligations. (ofwel return based) *“Our mission is to enable social entrepreneurs and enterprises worldwide to develop and grow sustainably, with an emphasis on rural communities and families. The Foundation also actively advocates it's Impact Investing strategy.”

Volgens Sonen Capital is het mogelijk -gebleken- om een impact investing strategie te implementeren ongeacht de omvang of het spectrum (public/private) van een portfolio, naar alpha te streven en te diversificeren. Het onderbouwt e.e.a met 1, 3, 5 jaar (of vanaf de investering) rendementen in vergelijking met wereldwijde benchmarks en per asset class (Return based Impact cash, equivalent, Return based fixed income, Return based public equity, Return Based impact Hedge Fund en Return based Impact reported) Noot van de Blogger: vanaf de investering deed alleen Impact based Fixed Income het minder goed (gross 0,25% net 1,62% de rest beter. KLFF begon in 2005 met 2% impact investeringen en vrijwel 100% van de portfolio is nu medio 2014 investment met impact. Mede mogelijk gemaakt door de opkomst van meer impact investeringen. Investeringen met impact zijn m.n. sustainable of thematisch.

Uit de Introductie
Sonen Capital schat de absorptiecapaciteit van de impact sector hoog op basis van slechts 38 investeringen in haar portfolio die een marktkapitalisatie hebben van 37miljard US$. (Pag. 10) Impact investeringen kunnen het investeerdersrisico verlagen (inclusief imago/reputatie risico) door investeringen in organisaties (ondernemingen) met korte- en lange termijn duurzaamheidsdoelstellingen. Pag. 16, voetnoot 13 = Sustainability issues refer to the belief that a company’s valuation is determined by long-term performance, which is a function of how well management integrates resource efficiency and the true cost of externalities throughout the company and its operations.

Uit Implementatie
In dit hoofdstuk wordt verder gewerkt op basis van de Rockefeller publicatie over impact investing uit 2009 op basis waarvan ik o.a. mijn impact portfolio (thematisch) heb opgebouwd. Link ¹Rockpa.org/Solitions for Impact Ivestors (2009, pdf, 138 pag.) Zie de impact portfolio pagina en IINieuws-15mei14 met een beschrijving van de assets classes in mijn portfolio.

-1- Een impact investing strategie heeft impact investing beleid* nog voor implementatie. Uit de tabel op pag. 18 blijkt dat de asset class verdeling en acceptabele afwijking betreft. Asset verdeling is: stabiel; groei; en tegen inflatie beschermd. *Noot van de Blogger: en tactiek! Mijn cruciale toegevoegde stap in mijn campagnes, want beleid is vast goed doordacht op papier gezet. Tactiek is het afstemmen op de realiteit, niet per se links of rechts om, het resultaat telt.
-2- De KLFF Impact Portfolio allocaties zijn veranderd** door het gewijzigde en toegenomen aanbod. **Dat klinkt al naar tactisch werken.
-3- Impact investing vereist een extra due diligence traject voor de impact ambities en doelen.

Sommige impact thema's kenden tien jaar geleden slechts 1 of 2 asset opties, maar het impact thema klimaat transitie bood veel keus (en risico) en het aantal thema's en producten is sindsdien flink gegroeid. Na selectie van fondsmanagers bleek 'impact' sterker aanwezig bij een thematische insteek dan verantwoordelijk of duurzaam investeren. Uit spreidingsoverwegingen werd gekozen voor samengestelde fondsen en slechts enkele directe investeringen in ondernemingen

Resultaten
Sonen Capital stelt dat de KLFF géén pioneer penalty, pionierspremie (in negatieve zin hebben betaalde, doordat zij een impact portfolio opbouwden voordat de markt zich al ontwikkelde (nu). De analyse betreft de KLFF Return-Based Impact Portfolio en die is ge- benchmarked aan traditionele indices. Deze investeringen maakten tijdens de financiële crisis dus ook een klap naar beneden (Noot van de Blogger: de stichting had in 2008 in totaal 2,1 miljoen US$ minder vermogen (-20%) dan in 2007 en is ook nu nog niet terug op dat niveau. ERI/KLFelicitasFoundation) De KLFF’s private (equity) investeringen zijn buiten beschouwing gelaten.)

Allocatie
De opbouw van de portfolio is in twee taartgrafieken te zien qua strategie (Figuur 19, pag. 52) en per asset class (Figuur 20, pag. 53) en dan weer onderverdeeld in impact (sub)sectoren

Cash: 25% van de portfolio eind 2012*
Van mei 2008 tot Dec 2012 hield KLFF deposito's aan bij community-focused banks, het iets hogere risico werd afgedekt door het deposito garantiestelsel in de VS: FDIC insurance. Community banks (CB's) zijn een fenomeen dat we in Nederland volgens mij niet hebben. Noot van de Blogger: het enige wat ik kon bedenken zijn de Gemeentelijk kredietbanken en al surfend zag ik de St. Gemeentelijke Kredietbank Nederland een ton heeft geleend via (het grootste) crowdfundingplatform geldvoorelkaar tegen 3,8% rente met een looptijd van 5 jaar en de laagste risicoclassificatie van geldvoorelkaar 1 en Graydon rating A. Door de crisis is/was er veel meer vraag naar krediet(verlening, schuld-hulpverlening en budgetbeheer) *Noot van de Blogger alle percentages zijn afgerond. De percentages in de tekst wijken af van de percentages in figuur 20 op pag. 53.

De 'nationale focus' werd gecompenseerd door internationale blootstelling in de portfolio met hogere rendement (maar zonder garanties) Nb Een flinke tegenvaller was de dramatisch daling van CB rentes op vervaldata. Voor de liefhebber: vergeleken is op: Standard Deviation; Downside Deviation; Jensen’s Alpha; Beta; R2 (interest rate risk); Sharpe Ratio (reward-to-variability ratio); Tracking Error en Sortino Ratio (risk-adjusted return)
Impact thema's cash: 42% Financial Services (microkrediet in en buiten de VS) en 58% Community Development (financiële inclusie, leningne voor onderwijs, huisvesting & community revitalization projects in enkele van de armste regio's in de VS). Regio's: Noord Amerika (dus incl. Canada) 92% en de rest Emerging Markets.

KLFF Return Based Impact US Fixed Income (11%)
De portfolio was gevuld met agency mortgage-backed securities voor het 100% impact maken van de portfolio zijn taxable municipal bonds en high-quality corporate credit toegevoegd. 
 
KLFF Return-based Impact Global Fixed Income (10%)
De portfolio was verspreid over fondsmanagers voor (de ontwikkeling van) microkrediet en small&medium enterprises in ontwikkelingslanden.
Impact thema's (excluding PRIs*) financial services (24%) & ESG** geïntegreerd (75%) Regio: VS 40% Emerging Markets 17%.
*Programme Related Investments een fiscale faciliteit voor 'maatschappelijk nuttige' investeringen die vermogensfondsen mogen meetellen bij de (verplichte) 5% bestedingen en bij verlies mogen aftrekken. **Environment, Social en Governance criteria. Lees bijvoorbeeld De MSCI ESG Research factsheet (pdf, 2 pag.)

KLF Return-Based Impact Public Equity (20%)
KLFF investeert in aandelen in de VS, internationaal en Emerging Markets.
Aanvankelijk was de strategie gebaseerd op exclusie, of verantwoord of ethisch beleggen en later meer positief proactief of ESG geïntegreerd. De KLFF allocatie deed het 5% beter (sinds inception). In Tabel 10 (pag.34) niet alleen een vergelijking met standaard indices, maar ook met 7 duurzame benchmarks indices. De KLFF portfolio return based public equity portfolio presteert all over aanzienlijk beter (muv 2011). Het impact thema: 100% ESG geïntegreerd. Regio: 53% VS, 47% de rest.

Return Based Impact Hedge Funds (11%)
Een verrassende asset class voor impact investing die ik weinig tegen ben gekomen. FLFF had aanvankelijk ook weinig mogelijkheden: 2 fondsen met een lange termijn strategie die in 2008 stevig op de proef gesteld werd. Eind 2010 werd de asset class beter gespreid met meer long/short strategie fondsen. Door het herstel van equity na de crisis bracht de asset class meer stabiel rendement. De KLFF Hedge Fund asset class deed het ruim 10% beter dan de benchmark het HFRI Fund of Funds. Impact thema's: water 40% (Infrastructuur, utilititeitsbouw, behandelingstechnologieën); energie 45% (Wind-, zonne, biobrandstof- en geothermische energie, energie efficiency en waste management); en voedsel & landbouw 16% (Verwerken, kunstmest, apparatuur en handel). Regio's: VS 60%; Azië 20%; rest van de wereld 20%.

Return-Based Impact Private Equity (11%)
KLFF heeft de afgelopen jaar 13 private equity, venture capital en private real assets funds investeringen gedaan. In het begin vooral venture capital voor social enterprises in de IT sector waardoor deze sector oververtegenwoordigd is. Impact Thema's: Energie 9% (Clean cook stove technologie voor BoP*); Financiële Dienstverlening 3.5% (Microkrediet, Financieren van coöperaties van BoP landbouw en kunstnijverheid, financiële inclusie van mensen in de VS incl kredietwaardigheid en kredietherstel; Voedsel & Landbouw 6% (Kwekerij in Afrika voor voedselveiligheid en beschikbaargheid(!) ondersteunen van kleine boeren en aansluiten op markten; IT 70%, (Groeikapitaal voor ondernemingen die banen creëren mn in de VS, maar ook in China en India). Water 4%, anders 6%. Regio's: Afrika 6%, Azië 4%, Emerging Markets 2%, Europa 4.5%, Noord Amerika 80%, India 4% (> 100% door afronden). *Bottom of the Pyramid, de armste mensen op aarde.

Return-Based Impact Real Assets Impact (?%)
Impact thema's:  Ecosysteem diensten 88%(CO² en broeikasgas emissie beperking, biodiversiteit en milieubescherming, (duurzame?) bosbouw, weilandbescherming. Verbeterde landbouwpraktijken) en 11% Natuur/milieu bescherming (financiering van wetlands, waterloop bescherming, CO² afvangen, verkoop van ontwikkelingsrechten en duurzame bos- en landbouw.
9%. Regio: 100% Noord Amerika.

Impact First portfolio (11%)
Dit deel van de portfolio van KLFF is tot stand gekomen zonder strategisch of due diligence advies van Sonen Capital, maar geheel op beslissingen van KLFF waarbij Sonen Capital 'execution only' deed. 17 van deze private equity investeringen zijn PRI's. Zoals een lage rente lening aan een sociale onderneming die high-impact ondernemingen financiert die actief zijn in voedsel&landbouw, onderwijs en cultuur en milieubeheer en -behoud. Ook een vastgoed investering die het tropisch regenwoud aan de kust van British Columbia beschermt met kleinschalige huisvesting voor een milieubewuste gemeenschap.

In 2009 zijn zeven impact indicatoren bepaald (binnen basis van IRIS) om (investee's) prestaties te meten èn om de impact van KLFF portfolio te meten en monitoren. De 7: Financiën, gezondheid, energie, water, natuurbescherming en -herstel. Financiële indicatoren werden gekozen om te achterhalen hoe de investeringen bijdragen aan a) opschaling van ondernemingen b) elders kapitaal/bronnen aantrekken; en c) duurzamer worden in bedrijfsvoering en financiën. Indicatoren: het aantal directe investeringen; aantal leningen/equity op de balans; nieuw investerings-kapitaal; waarde van cash flows van leningen en equity; totale waarde van leningen en investeringen; waarde van financiële portfolio producten incl. leningen en investeringen in investees; extra inkomsten: giften en donaties); inkomsten; winst.

Impact thema's: Financiële diensten 37% (leningen aan onafhankelijke media wereldwijd, leningen voor eerlijke handel en biologische landbouw coöperaties in Azië en Afrika, Microkrediet en kleine financiële dienstverleners wereldwijd, werkgelegenheid en economische zelfstandigheid voor riksja-rijders in India. Energie 21%: hernieuwbare energie producten en diensten, energie efficiency, clean energy infrastructuur, waterkwaliteit en -behandeling, infrastructuur voor de distributie van hernieuwbare energie(bronnen) op het platteland; Gezondheid 15%: (schoon)drinkwater en zorg op het Indiase platteland; Voedsel en Landbouw 14%: leningen aan biologische boeren en eerleijke handel coöperaties in Oost Europa; Milieu 6%: Bescherming van tropisch regenwoud aan de kust, beschermde gebieden, duurzaam bosbeheer en werkgelegeheid op het platteland van Midden Amerika; Impact Ecosysteem 5%: Financiering voor impact o9rganisaties in de VS (Noot van de Blogger: waarschijnlijk de GIIN, IRIS, Impact Base, GIIRS etc.); Community Development 3%: midden en kleine bedrijf op het platteland (werkgelegenheid, innovatie en groeikapitaal). Regio's: Noord Amerika 20%; Afrika 30%; India 22%; Centraal Amerika 1%; Europa 0,25%; Rest van de wereld 25%.

Specifieke voorkeur
KLFF wil catalytic impact investor zijn en wel bij het versnellen van impact investment door het ondersteunen van de ontwikkeling van standaarden en benchmarks. Het is een van de Global Impact Investing Rating System (GIIRS) Pioneer Investors en heeft een voorkeur een GIIRS-rated funds en ondernemingen. (Meer op GIIRS) In the KLFF portfolio zitten 5 GIIRS-rated ondernemingen en 6 GIIRS-rated fondsen (25% van 24 eligible for a rating fondsen en ondernemingen).

Bron: Evolution of an Impact Portfolio: From Implementation to Results (Okt 2013 pdf, 70 pag.). Een samenvatting van het rapport staat in de Primer voor de Impact Capitalism Summit april 2014, (pdf, pag. 22-26) Link SPSocialFinance/ICSprimer Ook kort in From Ideas to Practice, Pilots to Strategy, Practical Solutions and Actionable Insights on How to Do Impact Investing WEForum/WEFIISolutionsInsightsImpactInvesting (pdf, 60 pag., Sonen op pag. 26-28).

Nawoord van de Blogger: IK zie opvallende overeenkomsten tussen de opbouw mijn 'micro' impact investment portfolio en de portfolio van KLFF. En dat terwijl men op pag. 57 stelt dat: In evaluating these findings, it is important to keep in mind that diversifying a $10 million portfolio limits one’s ability to access certain strategies and managers that could have otherwise been invested in.
Toch heb ik ook ik thematische, (best-in-class)ESG en duurzame (public) equity in portfeuille, bij mij is alles return based (inkomen gericht). Ik streef naar 50-50 fixed-income (obligaties) en public equity. Ik heb echter nauwelijks beleggingsfondsen, een van de redenen is simpelweg de (on)toegankelijkheid van (Amerikaanse) fondsen, maar ook de startdatum van mijn portfolio eind 2011 (het kon niet gunstiger). Vanwege matige beursprestaties van (beleggings)fondsen koos ik voor etf's, mede vanwege de veel lagere fees en de afwezigheid van aankoopkosten. Sinds 1 januari j.l. hebben veel fondsen hun fees verlaagd (maar de banken hun portfeuille/service kosten stevig verhoogd). Online traders met lage handelskosten en gratis portefeuilles zijn daardoor sterk concurrerend geworden. (Voor mijn pennystock portefeuille zit ik dan ook bij de GIRO en verder nog bij ABNAMRO). Groot verschil is uiteraard dat KLFF vooral in Amerikaanse fondsen en US$ valuta belegt, terwijl ik in de Eurozone zoek om currency risk te vermijden en portfolio kosten te vermijden.


CHARI INVESTOR CASE

De KL Felicitas Foundation
De KL Felicitas Foundation (KLFF) is opgericht in 2000 door Lisa en Charly Kleisnner die hun vermogen verdienden in Silicon Valley als technology executive en architect. Lisa is president en Karl secretary en werken 30 uur per week, hun kinderen zijn ook betrokken (5 uur per week).

Strategie
De KL Felicitas Foundation is met haar 10 miljoen een klein familiefonds en juist die omvang inspireerde de Kleissner's tot het onderzoeken van moderne filantropische middelen en strategieën om optimaal effect en impact te hebben. KLFF werkt op basis van de Monitor Institute definities en heeft zowel Impact First investments  als Financial First Investments in haar portfolio. De missie is: to enable social entrepreneurs and enterprises worldwide to develop and grow sustainably, with an emphasis on rural communities and families. The Foundation also actively advocates its Impact Investing strategy. En: and our grants complement our active Impact Investing portfolio. Dat verwijst naar 'start up' en 'seed grants' voor sociale ondernemingen. Lisa Kleissner is mede oprichter en partner van Toniic een wereldwijd impact investors netwerk. Zie helemaal onderaan over Karl nieuwe clubje.

Vermogen
Het vermogen van de KLFF is 9,5miljoen US$. Men is nog niet terug op het niveau van voor de crisis van 2008 (Noot van de Blogger: terwijl de Amerikaanse beurs zich veel beter hersteld heeft dan de AEX en de focus behoorlijk Amerikaans is). Bron:Eri-nonprofits.
Het inkomen uit vermogen in 2012 was 67.000US$ rente, 91.000 US$ dividend en 460.000US$ koerswinst US$ (644.000US$. 2012 was een transitie jaar voor KLFF waarin de portfolio 85% impact investment werd. Het halveerde haar tegoed van 2,7miljoen US$ bij Fidelity en deze tegoeden werden onderbracht in 4 Sonen Capital fondsen (2 fixed income en 2 public equity maar moneywise 1 miljoen en 1,7 miljoen, en werd duw meer geld vrijgemaakt. (IRS, Pag.21) In de investees veel bekende impact investing (pioniers) namen zoals Blue Orchard (zie IINieuws-1april13); Beartooth (een private equity firma die ranch land in het Westen van de VS herstelt); MicroVest (VS microkredietfonds); Impact Assets (Zie Gelezen-bronnen-2014-2010 Jed Emerson's issue briefs. Etc. (IRS pag. 21).

Giften
Omdat Amerikaanse fondsen minimaal 5% van hun vermogen moet distribueren (weg geven) was dat bedrag in 2012 bruto bijna 500.000US$. Dat hebben ze nauwelijks gedaan, er moest nog ruim 4ton verdeeld worden in 2013. (pag. 9) Noot van de Blogger: Wellicht heeft dat te maken met de portfolio shift en het zoeken naar grant mogelijkheden bij de nieuwe investees. Let op: De KLFF neemt geen unsolicited aanvragen in behandeling. (Homepage) Noot van de Blogger: Op pag. 26 staat St. PYMWYMIC van Frank en Margareth van Beuningen (impact first II) vermeld als ontvanger van grants & donations. Bron belastingaangifte 2012: IRS (pdf, 30 pag.)

Asset allocatie
Er zijn Program Related Investments (PRIs)* leningen of krediet met lage rente of aandelen (mn private equity) (Noot van de Blogger: in de IRS opgave staat een Triodos belegging van bijna 40000US% vermeld als Programme Related Investment (pag. 17), anderhalve ton op pag. 21 bij 'other investments' en bijna 4000 US$ bij inkomsten, pag. 27). Sinds 2010 heeft het ook Corpus Impact First Investments**. CIF's zijn PRI's uit het vermogen en niet uit de inkomsten uit het vermogen. *Acumen Capital Markets, Calvert BRAC, Calvert REED Fund, E+CO, Pico Bonito, Root Capital en Healthpoint Services Global **BioLite, RSF Social Investment Fund en Living Forest.

De portfolio bevat verder: Thematische Investeringen (giften en aandelen) in ondernemingen die aansluiten bij de missie ; Duurzame Investeringen, meestal equity investeringen in duurzame ondernemingen of fondsen, met hun focus op milieu, economie en mensen (social); Verantwoorde Responsible Investments: niet direct voortkomend uit de missie en opportunisch (!) geëevalueerd. Noot van de Blogger: De investeringsportfolio (zonder giften) is als volgt verdeeld: Impact First 11%; Thematisch 21%; Sustainable 45%; Responsible 8%; Non-impact 14%. Bron: Evolution of an Impact Portfolio: From Implementation to Results (Okt 2013 pdf, 70 pag. Figure 19, pag.52)

Opmerkelijk: een van de hedge funds is The Children’s Investment Fund LP waar FLFF met bijna een half miljoen in zit (IRS 2012). Het is berucht in Nederland vanwege haar rol in de ondergang van ABNAMRO maar de gelieerde Foundation deed ook veel voor de agendering van genegeerde tropische ziekten Wikipedia/The ChildrenInvestmentFundFoundation. Een ander hedge Fund is Legacy Venture (in Silicon Valley) waar men met ruim een miljoen US$ in zit. Dat streeft naar positive impact around the world.

Conclusie
KLFF voert haar strategie systematisch uit en werkt aan haar missie door haar vermogen sinds eind 2013 100% in te zetten. ik ga hun IRS 2013 zsm doorspitten naar interessant nieuws, want het geeft geen jaarverslagen uit.

Karl's 100% club
Karl, Charlie heeft net het 100% Impact Network opgericht, om andere vermogende te bewegen ook 100% impact investor te worden (dus weg van de bescheiden 1% van Jed Emerson et al). Hij heeft nu een netwerk van mensen die samen hun portfolio gaan ver-impact-en. Het zijn kleine en grote vermogenden, maar samen hebben ze 3, 5 to 4 miljard US$ vermogen. De directeur van Tonnicc noemt het groundbreaking. Nextbillion.net. HuffPost besteedde er in mei aandacht aan: Huffingtonpost/don-shaffer/momentum-builds-for-100% Noot van de Blogger: De Nederlandse goede doelen sector en dan met name de VFI leden, de grote fondsenwervende instellingen, heeft met haar openbare verantwoord vermogensbeheer handreiking van prof Hummels dit doel eigenlijk al in 2011 bereikt. Dwz officieel is het ´pas toe´ of ´leg uit´, maar ik ben bij mijn tientallen chari cases nog geen uitleg tegengekomen van fondsen die niet duurzaam beleggen. Het wordt interessant om te zien hoe de vermogensfondsen het doen als hun jaarrekeningen openbaar worden (per -1-1/2014).

Nawoord
Zoals eerder gezegd kwam ik de KL Felicitas Foundation (KLFF) al tegen in een van de eerste impact investing publicaties die ik las, maar omdat het een relatief klein fonds is en ik vooral geïnteresseerd was in impact investing met het vermogen van Nederlandse chari's heb ik haar –volledig onterecht- veronachtzaamd. Drie jaar later blijkt dat de KLFF met haar focus op public equity impact investing vrijwel dezelfde weg heeft afgelegd als ik als impact investor en dat onze portfolio's weinig verschillen (behalve in omvang :)

Als uitsmijter: Facts & Figures

Verantwoord beleggen US ver-5-voudigd
Ik had het al getweet: de New York Times bracht het US SIF rapport dat verantwoord beleggen* van 2007 tot 2012 ver-5-voudigde! Dat is een groei waar de snel groeiende duurzame banken in Nederland bepaald niet tegen op kunnen. US SIF meldt dat er in 2012 een biljoen verantwoord belegd werd tegen 200miljard in 2007. S.R.I. of sustainable and responsible investment fondsen ver-3-voudigde bijna van 260 in 2007 naar 720 in 2012. De New York Times verwijst naar de Executive Summary van het USSIF rapport Sustainable & Responsible Investing Trends in the US 2012 Link: hUSSIF/Trends_ExecSummary (pdf, 20 pag). NB Op USSIF site wordt ook 3,75 biljoen US$ als SRI in de VS genoemd, waarvan 3,3biljoen ESG geïntegreerd. *Verantwoord is een hele brede definitie waarbij exclusie -al op 1 criteria-, ESG integratie en VS fenomeen: community investing is opgenomen.

Ik noem een paar hoofdpunten uit de Executive Summary**:
- De (United Nations) Principles for Responsible Investment (UNPRI) zijn nu door meer dan 1000 ondernemingen ondertekend, met samn 30biljoen US$ of 20% van de -geschatte- wereldwijde kapitaalmarkten. Na initiële ondertekening door duurzame pioniers treden nu ook traditionele investeringsfirma's toe. Noot van de Blogger: deze 1000 ondernemignen kunnen dus minstens impact bijsluiter label 1 of 2 op hun producten plakken.
- In alle asset klassen is groei te zien van verantwoord beleggen, er is gestage groei in SRI alternative investments. (+240% naar 132miljard US$ in 2012, site).
- Chari vermogensfondsen in de Vs hebben mission investing uitgebouwd in hun strategie en impact investing omarmd.
- De investeringssector en professionals hebben nieuwe SRI producten gecreëerd voor institutionele en individuele (retail) investeerders rond thema's als klimaatverandering/transitie, alternatieve energie, mensenrechten, diversiteit en community investing.
- Gespecialiseerde adviseurs, nieuwe producten en retail platforms for community investment en andere thema's bieden SRI investeerders meer en robuuste keus.
- Wereldwijd worden nieuwe investeringsplatforms gecreëerd met transparante ''ESG'' data en er zijn nieuwe SRI benchmarks en indices
 
Bronnen: NYTimes/the-surge-in-investing-by-conscience en USSIF/12TrendsExecSummary **Het complete rapport kost 250US$ (hardcopy) of 225US$ pdf). Link USSIF/store Ook interessant de data op: USSIF/SRI Basics