15 mei 2013

Impact Investing Nieuws 15 mei 2013

Deze keer: Fusie Groen Fonds BNP Paribas Triodos, Franklin Templeton ondertekent UNPRI, ASN Raad van advies breidt uit en verjongt, fusie GIIN Mission Exchange, Drie Nederlandse bankiers over impact investing in het FD, II is stuk hoe repareren we het? SIB lessons learned, SIB Ibook door Harald Machielse, HNWI Stephen Brenninkmeijer's II, Impact(meting) en chari overhead, Acumen job met grote Europese ambities. Gelezen Dr Henk Kievits dissertatie aan Nijenrode over Social Venture Entrepreneurs en als case Wilde Ganzen: impact investor.

MARKET

F
usie BNP en Triodos Groen Fonds

De afbraak van fiscale voordelen voor duurzaam beleggers heeft geleid tot de fusie van het BNP Paribas Groen Fonds met het Triodos Groenfonds (469 miljoen Euro). Triodos (en ASN Bank) hebben minder te lijden gehad van de uitstroom van kapitaal (of die is gecompenseerd door de hoge instroom sinds de crisis). Het BNP Fonds (ooit ABNAMRO Groen Fonds) verloor echter meer dan de helft van haar inleg. Volgens Morningstar was het ooit 400 miljoen Euro en nu 175 miljoen Euro, maar het was in mei 2012 al gedaald naar 200 miljoen Euro, mede op basis van Rutte 1 kabinetsbeleid. Dat is ondertussen weer gedeeltelijk teruggedraaid -de afbouw van het fiscaal voordeel op groen beleggen* blijft op (maximaal) 1,9 procent- maar kennelijk te laat voor het BNP Paribas Groen Fonds. BNP claimt dat de beperkte lokale markt en de vereiste specialistische kennis het fonds minder aantrekkelijk maken voor haar en dat groenprojecten niet tot de core business behoren.

* Voor tenminste 70% wordt direct of indirect belegd in door de overheid erkende groenprojecten die het milieu positief ondersteunen, zoals wind- en zonne-energie, bosbouw, natuurontwikkeling en duurzame woningbouw.

Is groener beter?
 
De fusie vindt plaats per 31mei13. Wat betekent dit voor beleggers? Triodos Fondsbeheerder is Itske Lulof, sinds 2010 en daarvoor Triodos Renewables Europe Fund. Er zijn 4 accountmanagers die de kredietaanvragen voor duurzame energie beoordelen en begeleiden en voor andere sectoren (?) zijn er bij Triodos 9 accountmanagers. Het Triodos Groenfonds heeft wat meer financieringen, van (per lening) kleinere omvang itt de grote leningen aan grote kredietwaardige debiteuren zoals de ABN AMRO Groenbank, Nuon, Nationaal Groenfonds en woningbouwvereniging Eigen Haard. De investeringen die worden overgenomen hebben allen een groenverklaring en zijn in Nederlandse projecten. 10% van de obligaties wordt niet overgenomen ivm de Triodos criteria Het fonds belegt voor minimaal 70% in door de overheid erkende groene projecten voor duurzame ontwikkeling. Sectoren zijn duurzame energie, biologische landbouw, natuur- en landschapsontwikkeling en duurzaam bouwen. Bron: Morningstar/groen-groener-groenst en duurzaamnieuws.

MARKET 2

F
ranklin Templeton ondertekent UNPRI

In IINieuws 1mrt13 berichte ik al over Franklin Templeton dat als een van de laatste grote vermogensbeheerders de UNPRI, de United Nations Principles On Responsible Investment nog niet had getekend. Het zou voor 31maart13 een beslissing nemen, want de klanten hechten er aan, maar pas begin mei bericht Fondsnieuws dat het zover is. De principes zijn zorgvuldig door de beleggingsteams bekeken en het ESG-team is uitgebreid. Franklin Templeton ziet ''de ondertekening van de PRI als een natuurlijke uitbreiding van bestaande ESG-benadering en methode van risicobeheersing''.



Franklin Templeton (FT) is met 727 miljard US$ onder beheer een van de grootste asset managers van de wereld. Het werd in 1947 in New York opgericht. Noot van de Blogger Op de site(s) -zelfs in de press room- geen aandacht voor ESG of het tekenen van de UNPRI wel voor corruptiebestrijding. Bron Fondsnieuws, 2mei 2013, google > Franklin Templeton UNPRI. De lijst met 20 recentste UNPRI ondertekenaars op UNPRI/recent-signatories.

MARKET 3

A
SN Raad van Advies verjongt

De ASN raad van Advies, sinds de zomer van 2012 onder voorzitterschap van Femke Halsema breidt uit met 2 nieuwe leden: Willemijn Verloop, oprichtster van Warchild, v/h VN en Raad van Europa en Maarten van Huijstee, brandmarketeer voor o.a. Unilever en Heineken, eigenaar/creative director van Delight Agency voor sociale en duurzame merken en inspirator van Return to Sender, een eerlijke handel concept dat door de HEMA en online wordt verkocht. Verloop en Huijstee zijn gevraagd toe te treden omdat ''ze sterk betrokken zijn bij internationale vraagstukken zoals sociaal ondernemerschap en mensenrechten''. Bron ASN Persbericht.

De ASN Raad van Advies bestaat daarnaast uit Femke Halsema (voorzitter), Hans Kamps en Jan van der Kolk. Hans Kamps is o.a. Voorzitter van ABU Alg Verbond Uitzendondernemingen), Kroonlid van de SER en adviseur Presidium 2e Kamer CV en vele andere nevenfuncties en commissariaten: ABU en ASNBank Jaarverslag 2011 (p.95, pdf). Jan van der Kolk werkte 20 jaar bij KPMG Consulting (directie) en KPMG Sustainability (managing partner). Zijn deskundigheid ligt op projecten voor duurzaam­heidsstrategieën en -verslagen, managementsystemen en duurzaam beleggen bij financiële instellingen. 

De jonge directie van ASN bestaand uit Ewoud Goudswaard (1958), Jeroen Jansen (1962) en Joyce van der Est (1966) wordt nu dus bijgestaan door een verjongde Raad van Advies, die zeker gaat helpen om de concurrentie aan te gaan met Triodos Bank. NB In de Raad van Commissarissen zaten tot de nationalisatie van moederbank SNS op 1feb13 de leden van de Raad van Bestuur van SNS, maar die zijn toen (allemaal?) afgetreden. 

ASN Bank, anno 1960, is de oudste duurzame bank van Nederland, haar opdracht een betere wereld waarin duurzaamheid vooropstaat. Het jaarverslag over 2012 is nog niet uit, wel de jaarcijfers van haar Beleggingsfondsen De kerncijfers over 2011 staan hier hier Er stond toen 10miljard op de balans en er is ongeveer 9 miljard Euro onder beheer van bijna 600.000 klanten. Het is hiermee ook de grootste duurzame bank van Nederland.

 

II MARKET

G
IIN en MIE
The Global Impact Investing Network, a not-for-profit organization dedicated to increasing the scale and effectiveness of impact investing gaat samenwerken met Mission Investors Exchange (MIE), een (online) platform voor filantropische innovators om ideeën, instrumenten en ervarignne uit te wisselen en de impact van hun investeringen te vergroten. MIE is gelanceerd in mei 2012 als fusie van het PRI Makers Network en More for Mission. Het PRI Makers Network was een groep bekende USA impact investing vermogensfondsen die investeren in de fiscaal gunstige Programme Related Investments). More For Mission ontstond uit de More for Mission Campaign Resource Center (2008) van het Boston College Institute for Responsible Investment en verhuisde naar het Hauser Center for Nonprofit Organizations van de Harvard University (feb 2010).

D
e MIE ondersteunt de Noord Amerikaanse (vermogens)fondsen en theGIIN.org werkt wereldwijd om investeringskapitaal naar eligible impact investees te kanaliseren en het benodigde groeikapitaal te leveren. Haar rol ligt op het ontmoetingspunt van (vermogens)fondsen zoals bjvoorbeeld haar Nederlandse leden St DOEN (commerciële loterijen) en financials zoals SNS Impact Investment Asset management en FMO, de publiek-private bank voor ontwikkelingssamenwerking.

Bronnen GIIN nieuwsbrief en Missioninvestors/Mission Invetsors Exchange & global-impact-investing-network-forge-partnership.


MEDIA

D
rie Nederlandse bankiers over impact investing

In het Financieel Dagblad van 11mei13 aandacht voor impact investing met als niet bij naam genoemd voorbeeld AFRIpads dat gefinancierd wordt door een besloten investeerdersclub, (nog) geen dividend uitkeert en waarbij o.a. MedeFinancierings- en ontwikkelingsOrganisaties de vaste inkomsten verzekeren als afnemers. AFRIpads is een initiatief van 2 idealistische Nederlandse studenten die een Canadees milieubewust concept kopieerden voor Afrika. AFRIpads produceert uitwasbaar maandverband waardoor meisjes geen schoolweek hoeven te missen en waarbij oudere meisjes de maandverbanden maken wat scholing en werk betekent. Met Afrika als groeicontinent, een interessant publiek gefinancierd-privaat impact investing experiment.

Na
een kort stukje over impact investing door Bill Gates -fervent fan van Nederlandse ontwikkelingssamenwerking*- George Soros en Richard Branson komen drie Nederlandse bankiers aan het woord. Want “Exacte cijfers ontbreken, maar private banken en vermogensbeheerders bevestigen dat de vraag naar zogenoemde impactinvesteringen groeit.” aldus het FD.

C
ortijn van Valkenburg van private bank Insinger de Beaufort is lid van de Linkedin Group Impact Investing Nieuws van het eerste uur. Hij vertelt. ‘Bij schenken wordt er minder verantwoordelijkheid van de ontvangende partij gevraagd’,‘Dat zag je bijvoorbeeld na de tsunami van 2004 in Azië. Sommige getroffen vissers kregen na de ramp een nieuwe boot. Anderen kregen een microkrediet om een boot aan te schaffen. Die laatste groep onderhield de boten veel beter, omdat de vissers meer het gevoel hadden dat het hun boot was.

Hermar Jansen van private bank Theodoor Gilissen vertelt dat er een trend ontstaat waarbij vermogende particulieren schenkingen vervangen door investeringen. Teleurstelling in negatieve bijeffecten van ontwikkelingssamenwerking zoals zorgafhankelijkheid en luiheid is de reden. ‘Die vorm van hulp brengt geen structurele verbetering of zelfredzaamheid.’

Albert van Zadelhoff, directeur private banking bij Triodos zie de lage rente als oorzaak, daardoor neemt het rendement dat filantropen voor schenkingen bestemmen af. ''Daarom bekijken zij nu of ze wellicht een deel van hun vermogen kunnen inzetten voor een goed doel’ (Noot van de Blogger door direct te investeren).

* eind januari pleitte Gates in Nieuwsuur publiekelijk tegen verdere bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Bron FD 11mei2013


SIB's ACADEMIA

P
ay for Success: een efficiency instrument

De Harvard Kennedy School for Goverment is onderdeel van Harvard University. Het heeft een Social Impact Bond Technical Assistance Lab onder leiding van Jeffrey Liebman die oa voor de the Center for American Progress een rapport schreef over social impact bonds als een nieuw middel om het overheidsbeleid te verbeteren. Bij het lab werken 6 m/v, 3 studenten en een van hun 3 graduates is Mike Belinsky die de staat Massachusetts hielp bij het opzetten van een jeugd recidivisme SIB. Hij richtte daarna Instiglio op, een nonprofit om social impact bonds in ontwikkelingslanden te structureren. Liebman en Belinksy zijn co-auteurs van Social Impact Bonds: lessons learned so far in de Community Development Investment Review van de Federal Reserve Bank of San Fransisco (139-pagina's).

Pay (only) for Succes
I
n de perceptie van Belinski (en Liebman) is een SIB niet alleen een vorm van financiering van de sociale sector het is een Pay for Success instrument dat alleen bij voldoende impact, succes, uitbetaalt en daardoor kwantitatieve resultaten afdwingt in tegenstelling tot veelbelovende programma's nuttige doelen. De sociale sector wordt een 'competitieve markt die effectief armoedebestrijding produceert'. Noot van de Blogger voor impact investors die geen vermogensfonds, HNWI of catalystic II zijn, is een Pay for Success SIB (veel) minder aantrekkelijk en ook niet nodig, zo leren initiatieven in het VK ons. Bovendien blijkt uit het artikel dat investeerders in de VS aarzelen. Terecht natuurlijk. Opvallend vind ik ook de zorg dat nieuwe bestuurders de aangegane verplichting niet zullen nakomen.

Enkele opvallende uitspraken 

SIBs verspreiden zich sneller dan verwacht in de VS en daarbuiten. Het helpt natuurlijk dat de Obama regering i.e. het Department of Labor 20 miljoen US$ heeft gereserveerd voor SIB's. Het SIB Assistance Lab kreeg 28 aanvragen van staten en lokale overheden op haar assistentie aanbod voor aanvullende wetgeving voor SIB's.

De belangrijkste succesfactor voor een SIB is de potentie van grote impact, waar men voorheen dacht dat het ging om voldoende inkomsten/winst, meetbare resultaten, goedgekozen doelgroepen, geloofwaardige impact en waarborgen voor negatieve neveneffecten.

Aansluiting bij beleidsprioriteiten is om steun te krijgen van topbestuurders en -ambtenaren.

Er zijn minder bewezen effectieve modellen dan voorzien en daardoor waren de eerste SIB's risicovoller, innovatiever & experimenteler dan voorzien en bleef opschaling/uitrollen achter. Daardoor is grotere risicoparticipatie van de betrokken overheden is nodig om investeerders aan te moedigen.

Het is lastig om investeringen te vinden die zichzelf terug verdienen, 70% besparingen en positieve effecten zou voor overheden ook overtuigend genoeg kunnen zijn voor een SIB.

Kleine doelgroepen maken de testcase minder betrouwbaar en vallen vaker buiten de boot, mede doordat een SIB contract vaak zo'n 20 miljoen US$ omvang heeft.

Overheden moeten intern investeren in SIB deskundigheid, omdat het complexe projecten/contracten betreft. Noot van de Blogger de gemeente Rotterdam heeft in 2012 een (deeltijd) beleidsmedewerker aangesteld om de mogelijkheid van SIB's te onderzoeken.

Bronnen: SIB's komen uit de kennis van de (lokale) overheid over falende onderdelen in het beleid/de uitvoering, via een Request for Information aan het publiek of de lijst Social Programs That Work” van de Coalition for Evidence-Based Policy’s “ van het Washington State Institute for Public Policy’s cost-effectiveness studies.

Sectoren: recidivisme van jeugdige èn volwassen (ex)gedetineerden, risicogroepen die uit jeugdwerk verdwijnen, preventie voor daklozen, Prenatale, jonge kinderenzorg en peuterscholen, preventieve gezondheidszorg voor astma en diabetes *, ouderen(thuis)zorg en werk.

Capaciteit van succesvolle sociale dienstverleners is een uitdaging *Noot van de Blogger of (gebrek) aan samenwerking Sir Ronald Cohen roemde in zijn webinar IINieuws 1mei13 o.a. de samenwerking van 5 organisaties in de 1e SIB.

Aanbesteding is vaak iets trager, maar loopt gelijk op met beleids- en juridische processen.

T
oekomstverwachtingen en uitdagingen

Het opzetten van een SIB zal waarschijnlijk niet makkelijker worden, filantropische steun (door deelname of bijvoorbeeld van specifieke kosten zoals de fondsenwerving/resultaat assesment/begeleiding) zal nodig blijven. SIB Task Forces hebben lange termijn steun nodig, de grootste uitdagingen èn kansen zit in projecten die zowel innovatief als bewezen effectief zijn. Overheden zullen meer risicopartner moeten worden om kapitaalstromen te laten groeien, de lange-termijn van impact vraagt om langere SIB duur (bijv bij prenatale en (jonge) kinderzorg. Nieuwe bestuurders nemen soms afstand van beleid van voorgangers; breed politiek draagvlak nodig voor continuïteit evenals tijdige besluitvorming over de fase of vervolgstap na afloop van de SIBs. Samenwerking van staten met localities of federal-staat partnerships zijn ook nodig voor opschaling.

* In een Britse inventarisatie van mogelijke SIB sectoren op basis van grote kostenbesparingen worden ook Astma en Diabetes genoemd o.a. door de kosten van spoedopnames en de bewezen effecten van coping strategieën en patiënten netwerken. (The Expert Patient Programme) Link Paul Corrigan, hoogleraar gezondheidszorg webpage Socialfinance.org/A new way to invest in better healthcare (32pag, pag 26 ev).

B
ron: de website van Instiglio, Mike Belinski's non-profit voor SIB's in ontwikkelingslanden. Link Instiglio/michael-belinsky co-author-on-federal-reserve-sib-article Artikel (pdf, 11pag) Social Impact Bonds: lessons learned so far de Community Development Investment Review van de Federal Reserve Bank of San Fransisco. Rapport van Jeffrey Liebman uit 2011: Americanprogress.org/social-impact-bonds A promising new financing model to accelerate social innovation and improve government performance (36 pag).


SIB Marketing

Ib
ook Kapitaalinjectie voor goede doelen

Harald Machielse van Chuva Consulting heeft ons artikel En kapitaalinjectie voor het goede doel uit 2012 geactualiseerd (SIB's) en uitgebreid met venture philanthropy en private equity investeringen met impact. Het is in een controlled circulation verspreid aan onze relaties en via social media en heeft een onverwacht hoge respons gekregen met bloghits en ITunes clicks. Het Ibook staat ook op dit blog bij de PAGINA's i-book-een-kapitaalinjectie-voor-het goede doel.


II THINKING

I
I is stuk, hoe repareren we het?

Ross Baird directeur van Village Capital reageert op zijn blog en in de besloten linkedin groep Impact Investing Forum op collega en BOPreneur Paul Hudnet. Zijn repliek is een betoog om het liquiditeitsprobleem of eigenlijk return on investment voor impact investors. Investeerders willen hun geld terug èn rendement. Bovendien kan een (succesvolle) exit door investeerders mission drift, veroorzaken, de impact onderneming laat enkele oorspronkelijk (kern) doelen los voor snelle(re) groei/winst. Maar missie garantiestelling eis(en) jagen potentiële (impact) investors weg.

Redemption, aflossing
E
en mogelijk oplossing is om vóór de investering al overeen te komen dat de medewerkers van de onderneming deze zullen (terug) kopen als exit voor de impact investor. Dat heet redemption en in het Nederlands aflossing. Noot van de Blogger: Ik weet niet hoe ongebruikelijk dit is, voor een solo of duo ondernemers start-up vrij voor de hand liggend lijkt mij, maar impact investments spelen zich meestal af in de groeikapitaalfase waarbij een grotere organisatie en team betrokken is. Ook nieuw aangetrokken medewerkers moeten zich dan dus conformeren om aan de redemption eisen te kunnen voldoen of de oorspronkelijke starters kunnen veel geld lenen/ophoesten. NB Het recht van (1e?) terugkoop vereist dat de medewerker(s) zich de redemption kunnen veroorloven terwijl anderen de investering wellicht al eerder willen overnemen wat weer interessant(er) is voor de investeerder. De volgende blog van Ross Baird van 9mei gaat hierover. Link How-putting-liquidity-in-founders-hands-can-help-impact-investing

Revenues, inkomsten
E
en andere oplossing voor liquiditeiten voor impact investeerders is het afromen van inkomsten als vorm van rendement. Ondernemingen die snel relatief veel inkomsten genereren kunnen zo hun investeerders alvast (gedeeltelijk) terugbetalen. Een korte productie-verkoop cyclus is een kans maar investeerders n4eiegn volgens Baird tot hockey-stick consumer tech-like models ingewikkelde technisch verbeterde producten met aan lange ontwikkel-marketing-verkoop cyclus. Noot van de Blogger: High tech èn nieuw is natuurlijk ook sexy. Maar een typisch impact sector als landbouw

en lokale economie leent zich volgens Baird goed voor dit liquiditeiten model. Seth Godin, adviseur bij Acumen beschrijft het revenue-share model hier. Meer over Acumen in IINieuws-1dec11. NB Acumen wil de Europese II markt grootschalig gaan veroveren, meer onder JOB's.

Demand dividend structuur
Impact ondernemingen in opkomende landen, bottom-of-the-pyramid / underserved populations, basisbehoeften zullen helaas niet snel genoeg inkomsten opleveren maar John Kohler of the Global Social Benefit Incubator is ontwikkelt hiervoor een “demand dividend” structuurt die liquiditeiten uit de free cash flow vrijmaakt voor investeerders. Impact investors moeten dan wel actief de financiën i.e. De cash flow monitoren.

V
oor alle drie de modellen moeten zowel de ondernemers als investeerders (en Noot van de Blogger intermediairs) worden geschoold iets wat in Ross Bairds Village Capital in het ondernemers trainingstraject is opgenomen. Tot slot nog ene kort stuikje over exit's of wat Board ''wachten of Godot'' noemt en ik ''de prins op het witte paard'' komt er wel een investeerder om de impact onderneming over te nemen? De beste impact ondernemingen worden weggekaapt door werelds duurzame topondernemingen die sneller kansen in hun sector zie (Noot van de Blogger en natuurlijk en graag combineren met een beetje impact washing.) Daardoor blijven de 2e keus impact ondernemingen over voor impact investeringsfondsen) en daarvan zijn de fees en return verwachtingen weer hoog. Nogal Een spanningsveld.

In
de commentaren staat een interessante opmerking van Matthew Weatherley-White over the put/call clause (in het investeringscontract), allowing investors to put their ownership interest to the company, or the entrepreneur to call investor's interest, at a pre-negotiated valuation or multiple, triggered by certain financial performance metrics.

R
oss Baird en zijn Village Capital kregen/krijgen geld van de St. DOEN (van de commerciële loterijen, meer IINieuws-11mei11 of PAGINA Charity-cases A-N) voor het innovatieve trainingsprogramma voor nu 300 social entrepreneurs ondernemers (and counting). Door peer reviews kiezen zij de beste kandidaat voor (vooraf gecommitteerde) financiering. VilCap heeft nu 16 ondernemingen gefinancierd en 250 ondernemers getraind. De traditionele marktplaats van venture capital wordt zo een kennis- en ervaringsontmoetingsplek in plaats van een concurrentiemarkt. Dit geldt ook voor de investeerders die zich laten leiden door het oordeel van de ondernemers. Bron: DOEN/Project-Sociale-Economie/Village-Capital


NB Ross Baird schreef in de Huffington Post ook al over de grote II dealsize en de behoefte aan seed kapitaal. Zie IINieuws 1feb13.


HNWI

Stephen Brenninkmeijer

In de dissertatie van Henk Kievit wordt als eerste Herman Brenninkmeijer, geïnterviewd. Hij is telg wellicht pater/frater familias van de oprichters van de C&A kledingconcern. De familie is heel groot, oud en zeer katholiek, maar vooral directe familieleden werken in het bedrijf na het succesvol doorlopen van het Family Training Program. Stephen Brenninkmeijer begon op zijn 19e voor het concern in Rotterdam en werkte er 27 jaar. Beide Brenninkmeijers stopten toen C&A in zwaar weer terecht kwam, Herman in 2000 nadat hij de reorganisatie voor zijn rekening had genomen en Stephen omdat 'zijn' C&A vestigingen in het VK werden gesloten. Herman vertelt in Kievit's boek over de (familie) activiteiten op het gebied van alternatieve energie (Good Energies, Zwitserland).

Een nieuw begin, met een beetje hulpS
tephen startte in 2002 het Andromedafonds als onderdeel van het Entrepreneurs Fund BV, van COFRA Holding AG dat het Brenninkmeyer kapitaal beheert. Het venture capital fonds is gericht op ontwikkelingslanden of in zijn jargon ‘high growth potentials’ en was het 1e (BoP) private equity fund. Het bracht o.a. mobiele telefonie naar Oost Afrika met Celtel en investeerde in social finance en microkrediet en een innovatief drug delivery en vaccins onderneming in Noorwegen. Andromeda staat open voor externe investeerders (min 500.000 Euro) en streeft ernaar het Cofra belang terug te brengen tot 20%. In 2007 startte hij Willows Investments -met zijn eigen vermogen- om promising ventures with a social mission te financieren en ondersteunen. Het investeert via andere activiteiten en deelnemingen van Brenninkmeijer (responsAbility, Grassroot meer hieronder), via fondsen in het VK en Duitsland en een enkele onderneming. Meer Willows/portfolio.

Interviews
P
rettig voor de Blogger is dat Stephen is een van de weinige Brenninkmeyers die wel eens een interview geeft, veelal om een van zijn nieuwe initiatieven te promoten zoals de Social Stock Exchange (Meer in worn-out-by-the-financial-crisis). Bovendien zijn online verslagen te vinden van deelname aan conferenties zoals de PYMWYMIC Impact Days en een INSEAD Social Entrepreneurship Conference.

Impact Investing
Z
o'n 20 jaar na later grossiert Stephen in functies die aansluiten bij zijn interesses: impact investing, onderwijs en geestelijke gezondheidszorg. Stephen Brenninkmeijer is onder andere director bij impact investeringsfonds (pionier) responsAbility Social Investment Services AG dat zich richt op MicroFinanceInstitutions, fair trade organisaties en SMEs in ontwikkelingslanden en emerging markets. In de sectoren landbouw, gezondheidszorg, onderwijs en energie. Het heeft 2 eigen investeringsfondsen, een voor microkrediet (LU0180190273 omvang 132miljoen Euro) en een voor Fair trade (CH0142587366 25miljoen Euro). Meer op responsability

Daarnaast is Stephen director bij de Schwab Foundation die Social Entrepreneurs ondersteunt. Meer in IINieuws-8juni11 (onder II conference SOCAP), hij is voorzitter van (zijn investering) de SocialStockExchange in London (i.o. Sinds 2011 maar hopelijk dit jaar van start), investeerder en lid van de Raad van Bestuur van het Grassroots Business Fund (dat financiering èn ondersteuning biedt) en Non-Executive Director van Beyond Capital, Zurich: een revolverend fonds dat social enterprises early stage financiering biedt met deep, informed engagement. Door Brenninkmeyers directorship bij NFTE (Network for Teaching Entrepreneurs), een wereldwijd werkende chari, werd hij in 2001 (SB) of 2011 (website) founding trustee van NTYE UK dat in arme gebieden onderwijs geeft over het opbouwen van een bedrijf. Brenninkmeyer is ook trustee bij de Sutton Trust, onderwijs voor kinderen in non priviliged backgrounds, chairman bij de Mentoring Foundation en de lijst is vast niet compleet. Alleen zijn (filantropische) activiteiten voor mental health leveren geen hits op.

Bronnen: behalve de links oa MT over Stephen Brenninkmeijer Andromeda

net als Managementscope: Andromeda (nav de oprichting en de ambities).

 

CHARI's

Impact(meting) en overhead

E
en donor adviesbureau in het VK Giving Evidence geeft bij monde van haar directeur interessant inzicht in de overheadkosten van impact. Caroline Fiennes, bekeek de data van de Amerikaans non- profit GiveWell, die wordt gerund door voormalig Wall Street analysten en wereldwijd chari's aanbeveelt aan donoren*. GiveWell beoordeelt charis als hoog presterend op basis van hun impact, kosten effectiviteit, concreet onderbouwde behoefte aan (meer)fondsenwerving, transparantie en accountability.

In 2009 werden 239 chari's onderzocht en zij die hoog presteerden besteden 10,2% van hun inkomsten aan hun administratie of 0,7% meer dan minder presterende chari's. De koplopers gaven 16% uit aan administratie. In 2011 besteden hoog-presterenden 11,5% aan admnistratie en minder presterende chari's 10,8%. De populaire  opvatting dat hoge kosten samengaan met lage prestaties wordt hierdoor ontkracht, volgens Fiennes.

* E
lk kwartaal publiceert GiveWell de donaties aan haar aanbevolen doelen (via de website) en het webverkeer Givewell/2013 Q1 update-on-givewells-web-traffic-money-moved

Met dank aan Marc Wortmann president Alzheimer Disease International v/h directeur Alzheimer Nederland.

N
oot van de Blogger: Ik heb even gekeken op GiveWell site, onder hun top charities (wereldwijd) staan o.a veel microkredietinstellingen en bekende impact investing funds als het Acumen Fund zie IINieuws-1dec11, Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) dat obligaties verkoopt voor vaccinaties programma's zie IINnieuws 15sept12, Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (steunt het Nederlandse Tuberculose Fonds of de KNVC zie Charity-cases-o-z maar ook de in Nederland actieve Artsen zonder Grenzen en Heifer Project International.

 

JOB

A
cumen zoekt Head of Institutional Relations voor Europa

Acumen a non-profit venture fund zoekt een Hoofd institutionele Relaties (HIR) met standplaats London, UK gericht op Europa. (Het hoofdkantoor is in NY, er zijn 3 regiokantoren in Afrika). Acumen investeert in ondernemingen, leiders en het verspreiden van ideeën over armoedebestrijding. Passie een ondernemende geest en betrokkenheid bij armoedebestrijding horen bij de Acumen medewerkers Acumen is een bekende impact investor. Acumen Fund’investeerders en adviseurs zijn o.a. De Bill & Melinda Gates Foundation, Google.org en de Skoll Foundation (alledrie heben een profiel op IIN pagina charity-cases vs (onderaan). Het is opgericht door een voormalig Rockefeller Foundation medewerkster Novogratz en kreeg steun van Rockefeller Foundation, Cisco Systems Foundation en 3 filantropen. Sinds 2001, heeft Acumen 84 miljoen US$ geïnvesteerd in early-stage debt en equity 70 ondernemingen die goederen en/of diensten voor basisbehoeften). (Portfolio op de site, denk aan water, gezondheid, huisvesting, energie, landbou en onderwijs). Individuele investeringen variëren van 300.000US$ tot 2 miljoen US$. Exits na 5 tot 7 jaar. Meer op IINieuws-1dec11 (10 jaar Acumen Fund) of actueler op Wikipedia/AcumenFund.

H
et nieuwe HIR moet de Europese (impact) investeringsmarkt in kaart brengen en beoordelen, inclusief vergelijkbare organisaties als Acumen. Doel is 30 tot 50 miljoen US$ investeringen te werven binnen 2 a 3 jaar bij grote filantropische en institutionele investeerders. Meer op Head-of-institutional-relations-at-Acumen Deadline 15juni2013.

M
eer vacatures op jobs.thegiin, nb deze zijn veelal in de VS.


GELEZEN

Social Venturing Entrepreneurship, een plaatsbepaling

Op 11-11-11 promoveerde Henk Kievit tot doctor bij Nyenrode Business Universiteit waar hij (nu) directeur is van de Center for Entrepreneurship & Stewardship en daarnaast Lecturer/Researcher bij Christelijke Hogeschool Ede en Sr Partner Strategy, Marketing & Business Development bij Dokifath BV. Daarvoor was Kievit o.a. secretary-general to the Board bij de Noaber Foundation en daar ligt waarschijnlijk de inspiratie voor het proefschrift over Social Venturing Entrepreneurship (SVE). Bovendien was er nog maar weinig wetenschappelijke literatuur over social venture entrepreneurs en de investeerders maar mn over de investeringen en de processen.

Definitie(s)
Ee
n van de definities in het proefschtift van Social Venturing Entrepreneurship is: 'een nieuwe manier van ondernemen, die gericht is op het leggen van verbindingen tussen netwerken in civil society, bedrijfsleven en de overheid om hardnekkige maatschappelijke problemen aan te pakken'. Noot van de Blogger: Geïnteresseerden in impact investing valt natuurlijk meteen op dat het woord winst ontbreekt, in andere definities staat het soms wel, maar dan alleen om de duurzaamheid van de onderneming te verzekeren en een SVE verwacht zijn investering wel terug. Maar een venturer of het nu capitalism of philanthropy betreft houdt rekening met 66% kans op failure en mikt op extra hoog rendement om dat risico te compenseren. Een venture philanthropist investeert in ondernemingen die de ambitie hebben op den duur zichzelf te financieren en niet periodiek subsidie aanvragen voor hetzelfde project. Een impact investor wil een bewezen business model helpen met groeikapitaal om op te schalen en investeert zelden seed of start-up kapitaal. Daar kunnen juist filantropen, HNWI investors en (vermogens)fondsen een katalytische rol spelen. Met dank aan een Skype gesprek met Rogier Want van de Exelenti Foundation.

Diepte interviews met SVE's
H
eel kort is het een onderzoek naar de achtergronden, overtuigingen en werkwijzen van social venturing investeerders gebaseerd op 19 diepte interviews. De interviews zijn gehouden met mn Nederlandse SVE's uit het netwerk dat hij waarschijnlijk grotendeels heeft opgebouwd in zijn Noaber Foundation*. Het zijn soms weinig bekende want nogal publiciteitsschuwe mensen (Herman Brenninkmeyer, Sabine Goldschmeding) en daardoor extra interessante en inspirerende interviews ook omdat nauwelijks bekende organisaties aan bod komen of initiatieven dia als impact investing worden beschouwd. Een aantel van de SVE's kent elkaar en werkt ook samen in de St. Nijenroad. Interessant is de SVE's mn ervaren ondernemers zijn die hun (markt)kennis en netwerk meebrengen om de SVE op te zetten, maar binnen de traditionele filantropie minder toegevoegde waarde hebben o.a. omdat zij de goede doelen cultuur vaak niet kennen en/of waarderen.


* Noot van de Blogger De Noaber Foundation is een van de leidende SVE vermogensfondsen in Nederlands samen met d.o.b Foundation waarvan Pieter de Rijcke geïnterviewd is p. 248). Meer over de Noaber Foundation en de d.o.b. Foundation op de PAGINA Charity cases A-N. Door het Noaber netwerk is Gereformeerd Vrijgemaakt kerk & Woord&Daad gehalte opvallend hoog, maar ook de populariteit van het End of Poverty concept van Jeffrey Sachs. Excerpt 11pag in TIME 2005: Earth/EndofPoverty of meer op Earth.

Methode
Om het wetenschappelijk gehalte van het onderzoek te verzekeren gaat Kievit intimiderend -maar ook fascinerend- diep in op economische theorieën en methodologische scholen en alle toegepaste waarborgen om relevante data te verkrijgen en te interpreteren. Kievit heeft voor het onderzoek zijn ervaring met social entrepreneurship bij de Noaber Foundation benut. Omdat Kievit de geïnterviewden allen/deels kende zijn de interviews afgenomen door anderen. Noot van de Blogger: Jammer is dat de vragen ontbreken (maar wel gedestilleerd kunnen worden omdat de antwoorden genummerd zijn).

Prosopografie en proposities
In
teressant is de prosopografische samenvatting (p.111-113 bevat überdata over HNWI voor marketeers) met hun achtergronden en kenmerken, de indeling in soorten SVE's (actief, bemiddelend, passief p.) In het hoofdstuk met proposities, stellingen, over SVE's P.119ev) aannames over SVE's. Let wel het betreft 19 geïnterviewden, met samen een geschat vermogen van 750 à 1 miljard Euro vermogen. Noot van de Blogger: Niet echt doorsnee, de gemiddelde Nederlandse miljonair heeft 2,9 miljoen Euro. Meer op IIN1maart13 Bron: Van Lanschot onderzoek 2011, onder II marketing, halverwege de pagina.

D
oorslaggevend zijn: levensbeschouwing (en Noot van de Blogger: religie. Door het Noaber netwerk is wellicht Woord&Daad (Reformatorisch) gehalte opvallend hoog). Er vaak sprake van een transitie(proces) en een specifieke doelgroep op basis van sympathy, de SVE's hebben een intuïtieve alertheid voor het signaleren van problemen en kansen/oplossingen en hebben of krijgen een breed netwerk buiten hun werk in de politiek / overheid / civil society. (Meer over het begrip cicvil society op p. 140-150 en 160-162). SVE's werken vooral via positieve duwtjes (nudging) en hun unieke toegevoegde waarde om een probleem/tekort aan te pakken waaronder innovatief zijn en flexibel binnen hun eigen initiatief/organisatie.


Samenvatting duurzaam-ondernemen (pdf) en toelichting Nyenrode/Impact-Social-Venturing-Entrepreneurship-steeds-groter.

 

CASE

WILDE GANZEN 

Wilde Ganzen steunt wereldwijd kansarme mensen die zich inzetten voor een kansrijke toekomst voor hun gemeenschap. Het is opgericht in 1957 naar aanleiding van de vraag van een kerkganger tijdens een dienst in de Domkerk (Utrecht) in 1953 'wat de kerk eigenlijk aan de armoede in India deed?' Het bestuur van het Interkerkelijk Overleg inzake Radioaangelegenheden (IKOR) bezon zich op haar diaconale taak en richtte IKOR de ‘Commissie Wilde Ganzen’ op en in 1957 is de eerste Ganzenvlucht op de radio. Het doel geld inzamelen voor de slachtoffers van een aardbeving in Turkije, de opbrengst: 167 gulden.

Werving via Televisie
N
og steeds werft Wilde Ganzen iedere week op radio en televisie in het “Project van de Week” fondsen voor een concreet en kleinschalig ontwikkelingsproject. Noot van de Blogger:Net als EO Metterdaad dat voor lokale christelijke noodhulp, ontwikkelingswerk en zending wereldwijd werft, maar daarmee nog geen derde ophaalt van Wilde Ganzen. EO heeft religieus gezien een kleinere achterban (evangelicalen), maar genoeg leden om de herinrichting van de publieke omroep te doorstaan. Maar nu de IKON definitief verdwijnt, wat gebeurt er met de Wilde Ganzen? In het JV12 van Wilde Ganzen staat dat IKON samenwerking zoekt met EO. Ironisch genoeg leverde een test met DRTV spotjes slechts 64 nieuwe donateurs op: dat is wel zorgelijk.

Voor Particuliere Initiatieven
W
ilde Ganzen werft alleen voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden die door particuliere initiatieven in Nederland worden ondersteund. Het heeft dus geen eigen projecten. (honderden) Scholen, steungroepen en kleine stichtingen. Noot van de Blogger en kerken? willen samen met een lokale organisatie in een ontwikkelingsland een project opzetten om mensen te helpen hun toekomst te verbeteren. Met hulp van Wilde Ganzen werven de Particuliere Initiatieven fondsen en geven zij voorlichting over het project, waarna zij van Wilde Ganzen een premie krijgen op hun actieresultaat.

Een quick scan van de projecten van de week levert geen op winst gerichte projecten op, maar wel degelijk diensten waarvoor -naar vermogen- betaald kan worden (bijv medische zorg, schoolgeld) en die dus ook eigen inkomen generen. Er is ook een project voor een (biologische boerderij voor een tehuis voor meisjes en de ambitie heeft om naast zelfvoorzienend te zijn een cateringservice op te zetten. Meer op Filippijnen/biologische-boerderij


Inkomsten
In 2012 werd 16,6 miljoen Euro geworden. De baten uit eigen fondsenwerving samen bedragen bijna 13 miljoen euro, baten uit acties van derden ruim 2 miljoen en overheidssubsidies net geen miljoen Euro. Bron jaarrekening 2012. In het jaarverslag 2012 worden slechts de 2 miljoen Euro van de achterban uitgebreid toegelicht. Met 17.5000 donateurs zijn WG gevers gul, gemiddeld gaven zij 111 euro. In 2012 werden met Direct Mail 1700 nieuwe donateurs geworden, belangrijk want de achterban vergrijst en overlijdt. Een major donor initiatief leverde slechts 7000 euro extra inkomsten op. Vermogensfondsen zijn belangrijk voor Wilde Ganzen, zij financierden 100 projecten in 2012. Vijf grote vermogensfondsen gaven samen ruim 1 miljoen en 15 kleinere fondsen 3ton. Noot van de Blogger: Blijft een gat van ruim 10 miljoen eigen fondsenwerving die niet wordt toegelicht, wellicht gaat dat direct naar de 52 wekelijkse projecten.

Vermogen
W
ilde Ganzen heeft bijna 12 miljoen Euro vermogen ofwel bijna tweederde van de baten. De continuïteitsreserve is bijna 3,3miljoen Euro, de bestemmingsreserve 6,2 miljoen Euro, overige reserves 1,5 miljoen Euro en bestemmingsfondsen 736.000 Euro. In het JV staat een toelichting op de (hoge) bestemmingsreserve: deze is bedoeld om de toegezegde premies aan Particuliere Initiatieven te waarborgen. De Particulier Initiatieven krijgen onder voorwaarden een extra bijdrage over het actieresultaat. De premies worden gefinancierd vanuit de onbestemde giften. De huidige omvang van het vermogen sluit aan op het bedrag aan (premie) verplichtingen dat Wilde Ganzen de komende periode wil aangaan.

Inkomen uit vermogen

D
e baten uit beleggingen stegen explosief naar 705.000 Euro (in 2011 262.000 Euro en in 2010 180.000 Euro). Noot van de Blogger: In 2011 ontving WG ook een zeer grote nalatenschap. De baten in 2012 (JV p.42) bestaan voor ruim 550.000 uit ongerealiseerd koersresultaat en bijna anderhalve ton negatief. Het rendement (JV p.42) bedroeg in 2012 7,5%, tegen 1% in 2011 (wat een heel slecht beursjaar was). 8,7miljoen Euro van het vermogen is belegd (JR p12) hetgeen 576.000 Euro baten opleverde. 4,6miljoen Euro wordt geboekt onder liquide middelen (JV p.62).

Vermogensbeheer
I
n 2010 werd het beleggingsstatuut herzien. Het is een defensief beleggingsprofiel waarbij een beperkt deel is belegd in aandelen om te compenseren voor inflatie. Dat blijkt in 2012 30% te zijn, de helft is in obligaties belegd – en deze worden aangehouden tot aflossing/uitloting. 20% is belegd in overige waarschijnlijk de volgende beleggingen: Om de risico’s beter te spreiden en de portefeuille aan te laten sluiten op de doelstelling van de organisatie, is een deel van het vermogen geïnvesteerd in alternatieve beleggingen zoals microfinanciering, duurzame energieproductie en duurzaam vastgoed.

D
e vermogensbeheerder is ABNAMNRO Mees Pierson-Triodos, deze moet een brede set duurzaamheidscriteria hanteren met daarbij de extra restrictie dat niet mag worden belegd in de tabaks-en de wapenindustrie of in bedrijven die zijn betrokken bij ontoelaatbare vormen van kinderarbeid. De directie ziet toe op de naleving van het mandaat.

Conclusie
W
ilde Ganzen is wat vermogensbeheer betreft een impact investor. De externe vermogensbeheerder is gehouden aan een beleggingsstatuut met specifieke duurzaamheidscriteria (die helaas niet worden toegelicht of openbaar zijn) en uitsluiting van tabaks-en de wapenindustrie en in bedrijven die zijn betrokken bij ontoelaatbare vormen van kinderarbeid.

In de jaarrekening wordt de term 'overige' gehanteerd voor 20% van de beleggingen. In het jaarverslag staat dat een deel van het vermogen geïnvesteerd is in alternatieve beleggingen zoals microfinanciering, duurzame energieproductie en duurzaam vastgoed. Dat zou de gehele 20% overige beleggingen kunnen beslaan. Als dat zo is, dan is Wilde Ganzen op basis van dit percentage een van de grotere impact investors onder de chari's in Nederland vergelijkbaar met de Protestantse kerk in Nederland (waar KerkinActie deel van uit maakt.)

Bronnen Jaarverslag 2012 (pdf 72 pag) WildeGanzen/jaarverslag 2012

Jaarrekening (pdf 27 pag) WildeGanzen/jaarrekening 2012 en wildeganzen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten